Annons

Skandaler skakar FN-organ: ”Förtroendet är förbrukat”

Patriarkal kultur med etisk blindhet. FN:s egen metoo-skandal får förödande kritik i en rapport om FN-organet UNAIDS. Ett organ dit Sverige har betalat 2,6 miljarder kronor. SvD har läst rapporten som är rena krutdurken.

Under strecket
Publicerad

”Sverige ser mycket allvarligt på uppgifterna i panelens rapport” säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingsarbete. I centrum för kritiken i rapporten står UNAIDS-chefen Michel Sidibé.

Foto: Stina Stjernkvist och Erlend Aas/TT. Bild 1 av 2

Martina Broström.

Foto: Mark Henley/Panos Pictures Bild 2 av 2

”Sverige ser mycket allvarligt på uppgifterna i panelens rapport” säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingsarbete. I centrum för kritiken i rapporten står UNAIDS-chefen Michel Sidibé.

Foto: Stina Stjernkvist och Erlend Aas/TT. Bild 1 av 1
”Sverige ser mycket allvarligt på uppgifterna i panelens rapport” säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingsarbete. I centrum för kritiken i rapporten står UNAIDS-chefen Michel Sidibé.
”Sverige ser mycket allvarligt på uppgifterna i panelens rapport” säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingsarbete. I centrum för kritiken i rapporten står UNAIDS-chefen Michel Sidibé. Foto: Stina Stjernkvist och Erlend Aas/TT.

GENÈVE Maken till förkrossande kritik mot ett FN-organ får man leta efter. Hela ledningen för FN-organet UNAIDS blir fullständigt nedsablad av den oberoende expertpanel som upprättades i juli 2018 för att utreda FN:s egen metoo-skandal.

Panelen skapades efter anklagelser om sexuella trakasserier där svenska Martina Broström stått i centrum. Hennes anmälan om sexövergrepp av toppchefen Luis Loures utlöste en lavin av beskyllningar om sextrakasserier och maktmissbruk inom UNAIDS.

Nu visar rapporten från den oberoende expertpanelen att rötan inom UNAIDS är värre än någon kunnat föreställa sig. Särskilt bitande är kritiken mot chefen Michel Sidibé.

”Sidibé har skapat en patriarkal kultur med tolerans för trakasserier, inklusive sexuella trakasserier, mobbning och maktmissbruk. Hans misslyckade ledarskap färgad av personkult har lett till upprepade exempel med favoritism, beskydd och etisk blindhet”, skriver panelexperterna.

Annons
Annons

Martina Broström.

Foto: Mark Henley/Panos Pictures Bild 1 av 1

Panelen konstaterar vidare att brist på transparens gjort att ”vissa inom organisationen kunnat agera med straffrihet, medan de som yppat kritik mötts av repressalier som omplacering eller avsked”.

– Personal har vittnat om hur de omplacerats efter kritik om trakasserier medan personen som trakasserats flyttas upp i hierarkin. Andra har berättat om hur de varnats vara ”försiktiga” med klagomål, och att rapporterade om trakasserier var ”oklokt”.

Martina Broström.
Martina Broström. Foto: Mark Henley/Panos Pictures

Martina Broström reagerar med lättnad på rapporten.

– Jag är glad att sanningen äntligen är ute och att panelen varit så modig. Det är en ärlig beskrivning av verkligheten in UNAIDS. Nu inser människor att detta handlar om ett genomruttet system, säger hon till SvD.

Expertpanelen konstaterar att Sidibé i intervjuer inte tagit något som helst ansvar för den kritiserade ledningen. Det ses inte med blida ögon.

– Om UNAIDS ska kunna återhämta sig och återvinna värdighet och respekt måste en trovärdig och energisk ledare tillsättas. Ett byte av ledarskap har blivit nödvändigt.

Ledningskatastrofen inom UNAIDS slår mot hela FN, enligt rapporten.

– När organisationer skadas i allmänhetens ögon, vilket är fallet med UNAIDS, försvagas trovärdigheten för FN globalt.

Sverige är en av UNAIDS största bidragsgivare och har sedan 2009 gett närmare 2,6 miljarder kronor till FN-organet. Hittills har Sverige betalat ut 50 procent av stödet för 2018. Dessutom är Gunilla Carlsson, tidigare svensk biståndsminister, biträdande chef för UNAIDS och Sidibés högra hand.

Annons
Annons

Reaktionen från svenskt håll på rapporten är stark. ”Ytterst graverande”, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingsarbete:

– Sverige ser mycket allvarligt på uppgifterna i panelens rapport. Den ger en tydlig bild av en organisation som inte hanterat sexuella trakasserier och andra former av maktmissbruk på ett för offren rättssäkert sätt. Sveriges förtroende för UNAIDS exekutivdirektör Michel Sidibé har förbrukats, säger Isabella Lövin.

Det är skrämmande om han överlever detta.

Martina Broström säger att hon nu förväntar sig att Sverige kräver Sidibés avgång vid nästa styrelsemöte.

– Jag hoppas att han nu måste gå. Det är skrämmande om han överlever detta. Både Lövin och Margot Wallström måste kräva hans avgång. Det vore positivt ledarskap av en feministisk regering. Synd bara att vi tappat så mycket tid, säger Martina Broström.

Michel Sidibé har dock lanserat en fempunktsplan som ska förbättra situationen inom FN-organet och försäkra nolltolerans för sextrakasserier.

Men expertpanelen ger inte mycket för hans plan.

– Planen är inte mer än plåster som inte beaktar långvariga och systemiska problem. Många inom organisationen upplever dessutom att försäkringar om ”nolltolerans för sexuella trakasserier” bara är en slogan utan verkliga handlingar som stöttar det, enligt experterna.

SvD har sökt Gunilla Carlsson för en kommentar.

”Rädd att det blir värre innan det blir bättre” | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons