Annons

FN på plats i Jemen för att bevaka eldupphör

FN:s säkerhetsråd under omröstningen om oberoende observatörer i Jemen på fredagen. Arkivbild.
FN:s säkerhetsråd under omröstningen om oberoende observatörer i Jemen på fredagen. Arkivbild. Foto: Eskinder Debebe/AP/TT

Observatörer från FN anlände under lördagen till Jemen för att bevaka den bräckliga vapenvilan i hamnstaden al-Hudaydah.

TT
Publicerad

Gruppen, som leds av den pensionerade nederländska generalen Patrick Cammaert, gjorde ett första stopp i staden Aden. Där träffade Cammaert ledare för den internationellt erkända regeringen.

FN säger i ett uttalande att generalen under mötet framhöll de båda parternas ansvar i konflikten för att upprätthålla vapenvilan.

Under söndagen väntas gruppen besöka den rebellhållna staden Sanaa innan de reser vidare till al-Hudaydah.

Annons

Deras ankomst till Jemen följer på fredagens enhälliga beslut i FN:s säkerhetsråd om en resolution som slår fast att observatörer får sättas in i al-Hudaydah. Deras uppdrag är att se till att verksamheten vid stadens hamn – livsviktig för införsel av mat och mediciner till de miljontals människor som riskerar svält – kommer igång, och att bevaka tillbakadragandet av båda rebellernas och regeringens styrkor.

Resolutionen får stöd av rebellernas förhandlare Mohammed Abdelsalam. Han beskriver den som "ett viktigt steg för att stoppa aggressionen och upphäva blockaden", med syfte på den saudiskledda militärallians som 2015 gick in i kriget och som har blockerat hamnar och flygplatser.

Även regeringssidan ställer sig bakom resolutionen och lovar att samarbeta i positiv anda med FN:s Jemensändebud Martin Griffiths, som på sikt hoppas få till en hållbar politisk lösning för att få slut på kriget.

Cammaert välkomnades vid ankomsten till Aden av Saghir bin Aziz, en general som representerar regeringssidan i en grupp där även Huthirebellerna ingår och som har till uppgift att organisera tillbakadragandet av soldater.

al-Hudaydah kontrolleras av rebellerna och stadens utkanter har härjats av strider då regeringssidans styrkor, uppbackade av flyganfall från en saudiskledd militärallians, försökt ta tillbaka den.

Eldupphöret, som trädde i kraft i tisdags, förhandlades fram under samtal utanför Rimbo, norr om Stockholm, i förra veckan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons