Annons

FN riktar skarp kritik mot Sverige i ny rapport

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter är oroad över rapporter om diskriminering av romer i Sverige. Det framgår av dess granskningsrapport om förhållandena här i landet.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Romlägret i Sollentuna revs för några år sedan och människorna fick lov att flytta.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Romlägret i Sollentuna revs för några år sedan och människorna fick lov att flytta.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Romlägret i Sollentuna revs för några år sedan och människorna fick lov att flytta.
Romlägret i Sollentuna revs för några år sedan och människorna fick lov att flytta. Foto: Lars Pehrson

Kommittén uppmanar Sverige att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa lika rättigheter för romer när det gäller rätt till utbildning, sysselsättning, bostäder och hälsovård utan diskriminering.

Sverige bör också se till även romska medborgare från andra EU-länder har samma rättigheter utan diskriminering när det gäller sociala förmåner.

Kommittén uttrycker också oro över rapporter om rasistiskt och främlingsfientligt våld mot muslimer, afrosvenskar, romer och judar och det "kroniskt negativt porträtterandet av muslimer i medierna".

"Regeringen välkomnar kommitténs granskning av Sverige. Den utgör en viktig del i vårt arbete för att säkerställa full respekt för våra åtaganden om mänskliga rättigheter", skriver Per Olsson Fridh, statssekreterare på kulturdepartementet, i en kommentar.

Kommitténs rapport är en återkommande granskning som görs av FN:s medlemsländer. Människorättskommittén övervakar efterlevnaden av FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter.

Rapporten föregås av att regeringen i fjol skickade in ett officiellt dokument till kommittén om sin syn på läget, vilken följdes av en slags skuggrapport där 18 svenska organisationer – däribland Civil Rights Defenders – kompletterat bilden med sina åsikter. För tre veckor sedan hölls så ett slags förhör i Genève med företrädare för svenska regeringen.

Den senaste granskningen av Sverige kom 2009. Då påpekade kommittén bland annat brister i situationen för samer, asylsökande och funktionshindrade. Vidare kritiserades arbetet mot våld mot kvinnor samt självmord i fängelser och häkten. Vid granskningen 2006 kritiserades bland annat utlämningen av två män till Egypten.

Kommittén, som består av 18 internationella människorättsexperter, har inga sanktioner att sätta in mot länder men dess ord väger tungt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons