Annons

FN-rapport: Vakter sköt på flyende migranter

Hjälparbetare från libyska Röda halvmånen bärgar kroppar ur bråten efter tisdagskvällens flygräd mot ett migrantförvar.
Hjälparbetare från libyska Röda halvmånen bärgar kroppar ur bråten efter tisdagskvällens flygräd mot ett migrantförvar. Foto: Hazem Ahmed/AP/TT

FN justerar nu upp antalet döda efter tisdagskvällens flygbombning av ett migrantförvar i närheten av Libyens huvudstad Tripoli. Samtidigt kommer uppgifter om att vakter ska ha skjutit på dem som försökte fly.

Under strecket
TT
Publicerad

Minst 53 personer dödades i flygräden, däribland sex barn, slås fast i en FN-rapport. Ytterligare 130 ska ha skadats.

Rapporten innehåller också besvärande uppgifter om att libyska vakter ska ha öppnat eld mot flyktingar och migranter som försökte fly från lägret efter den första av de två flygräderna, som träffade ett garage som inte användes. Den andra bombningen träffade i stället en hangar som inhyste ett stort antal migranter och flyktingar.

Flygattacken tros vara den dödligaste sedan styrkor lojala till krigsherren Khalifa Haftar för tre månader sedan inledde en offensiv för att erövra Tripoli, som leds av en FN-erkänd regering. FN:s Libyensändebud Ghassan Salamé har kallat bombningen ett krigsbrott, och världsorganisationens generalsekreterare beskriver den som "ett fasansfullt brott".

Regeringen i Tripoli anklagar Haftar, som man kallar en krigsbrottsling, för att ligga bakom attacken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons