Annons

FN-rapport vittnar om barnmassakrer

Över 250 människor har dödats i Demokratiska republiken Kongo under våldsamheter och rena massakrer mellan olika milisgrupper.

Stridande som själva är barn ingår i miliserna, visar en rapport från FN.

Under strecket
TT-AFP-Reuters
Uppdaterad
Publicerad

Ett barn visar upp en skada efter våldsamheterna i Kongo-Kinshasa. Arkivbild

Foto: OHCHR/APBild 1 av 1

Ett barn visar upp en skada efter våldsamheterna i Kongo-Kinshasa. Arkivbild

Foto: OHCHR/APBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
FN-rapport vittnar om barnmassakrer

Milisgruppen Kamuina Nsapu, som strider mot den kongolesiska regeringen sedan ett år tillbaka, består till största delen av barn. En del av dem är bara sju år gamla. Av de drygt 251 människor som dödats mellan 12 mars och 19 juni står gruppen för 79.

Bland barnsoldaterna finns både flickor och pojkar, och många av dem tillskrivs magiska krafter. FN har talat med människor som under juni flytt regionen Kasai på grund av våldsamheterna, och dessa är helt övertygade om att Kamuina Nsapu har magiska krafter. Den uppfattningen kan också ha varit bidragande till att landets armé inte lyckats bekämpa gruppen, trots att den är dåligt beväpnad och består av barn, skriver FN i rapporten.

Ett barn visar upp en skada efter våldsamheterna i Kongo-Kinshasa. Arkivbild
Ett barn visar upp en skada efter våldsamheterna i Kongo-Kinshasa. Arkivbild Foto: OHCHR/AP

En annan grupp, kallad Bana Mura, bildades i våras. Den har enligt uppgift fått vapen och annat stöd av lokala ledare och myndighetsanställda för att attackera folkgrupperna luba och lulua, dit medlemmarna ur Kamuina Nsapu hör. Enligt rapporten har Bana Mura haft som mål att eliminera hela luba- och luluagrupper i byar som attackerats.

Annons
Annons

I en by sköt och styckade de människor. Många andra halshöggs eller brändes levande, bland andra patienter på en vårdinrättning. En kvinna som precis fött barn våldtogs med en gevärspipa, enligt rapporten. Den visar också att 62 av de 251 dödade var barn. Sex av barnen ska ha dödats av landets armé alternativt säkerhetstjänsten.

"En del av våldsamheterna och övergreppen som begåtts i Kasai bryter mot internationell lagstiftning", skriver FN.

Oroligheterna i Kasai utbröt i september efter att den lokale upprorsledaren Jean Pierre Mpandi, även kallad Kamwina Nsapu, dödats. Det ledde till ett uppror mot president Joseph Kabila.

På mindre än ett år har våldet krävt över 3 300 människors liv och tvingat 1,4 miljoner människor på flykt. Över 80 massgravar har hittats i regionen.

"Jag uppmanar regeringen att göra allt som står i dess makt så att den kan fullfölja sin uppgift att skydda människor i Kasai oavsett etnisk bakgrund", säger Zeid Ra'ad Hussein, FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, i ett uttalande.

I mars i år fördes den svenska FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp bort i Kasai tillsammans med sin tolk. De var på plats för att för FN:s räkning utreda anklagelserna om övergrepp från regeringsstyrkornas sida och hittades döda ett par veckor senare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons