Annons

FN: ”Ryssland bakom krigsbrott i Syrien”

För första gången anklagas Ryssland direkt för att ha begått möjligt krigsbrott i Syrien. En attack som dödade 84 människor kan klassas som krigsbrott, fastslår FN.

– För första gången har vi tillräckliga bevis i en enskild händelse, säger FN-utredaren Hanny Megally till SvD.

Under strecket
Publicerad

Ryska soldater i syriska Deir ez-Zor.

Foto: TTBild 1 av 2

Rysslands president Vladimir Putin.

Foto: Mikhail Klimentyev/APBild 2 av 2

Ryska soldater i syriska Deir ez-Zor.

Foto: TTBild 1 av 1
Ryska soldater i syriska Deir ez-Zor.
Ryska soldater i syriska Deir ez-Zor. Foto: TT

GENÈVE Klockan hade just passerat två på eftermiddagen den 13 november förra året när bomber började regna över marknader, hem, skolor och polisstationen i rebellkontrollerade Atarib i syriska Aleppoprovinsen. Runt 450 barn satt i sina klassrum när bomberna föll i tre omgångar under blott tio minuter. Inga varningar föregick attacken.

En affärsgata blev fullständigt sönderbombad i attacken. Ett område på omkring 5 000 kvadratmeter förstördes helt eller delvis. Minst 84 människor dödade, bland dem fem barn och sex kvinnor. Ytterligare omkring 150 människor skadades i den urskillningslösa attacken.

Nu anklagas Ryssland av FN för att vara direkt ansvarig för bombattacken som beskrivs som en ”massaker”. FN:s utredningskommission för Syrien går så långt som att klassa det som möjligt krigsbrott i en granskning som publiceras på tisdagen i Genève. Detta har inte gjorts tidigare när det gäller Rysslands roll i Syrienkriget.

Annons
Annons

Rysslands president Vladimir Putin.

Foto: Mikhail Klimentyev/APBild 1 av 1

– All information pekar på att attacken gjordes av ryska bombplan med vapen som slår hårt mot civila. Användningen av sådana urskillningslösa vapen i tättbefolkade områden där civila dödas och skadas kan klassas som krigsbrott, slår utredarna fast.

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Det är första gången vi har en tydlig och enskild händelse som vi kan koppla till Rysslands agerande i Syrien. Tidigare har vi talat om bombningarna mer i allmänna ordalag. Nu har vi tillräckligt med bevis för att säga att det handlar om möjligt krigsbrott av Ryssland, säger människorättsexperten Hanny Megally som ingår i FN-kommissionen, till SvD.

– Detta visar att det inte finns några änglar i detta krig.

Atarib ligger dessutom i en så kallad ”nedtrappningszon” sedan september förra året, där Ryssland, Iran och Turkiet enats om att striderna skulle trappas ner.

– Stora ryska medier rapporterade inte om denna händelse som de brukar. Samma dag som bombattacken skedde gick istället en talesman för en flygbas som används av ryska styrkor ut på sociala medier och förnekade att ryska bombplan begått en massaker i Atarib, enligt FN-utredarna.

Utöver detta var det en klar och solig dag, där alla måltavlor var tydliga, enligt FN.

– Människor vi intervjuat sa att de inte anade något alls. Tvärtom hade flygattackerna minskat sedan det blev en nedtrappningszon. De kände att det inte fanns något skäl att misstänka en attack mot deras stad denna dag. Ögonvittnen såg bara ett plan på hög höjd, berättar utredarna.

Annons
Annons

Men plötsligt gjorde planet tre attacker och fällde två bomber i varje våg. Den tredje slog skoningslöst mot marknaden i hjärtat av staden där grönsaker och kläder såldes. Den var proppfull med folk som just lämnat sina jobb, flertalet män eftersom kvinnor inte längre vågar sig ut till marknader, heter det i rapporten.

Den USA-ledda koalitionen får också kritik för attacker mot civila, särskilt under slutoffensiven mot terrorgruppen Islamiska staten i Raqqa förra året. USA-koalitionen bombade då en skola full med flyktingar, och 150 människor dödades. USA hävdade att de hade 30 jihadister som gömde sig i skolan som mål - men det köper inte FN.

– Informationen var tydlig om att flyende familjer bodde i skolan, inklusive kvinnor och barn, och att skolan använts som flyktingcenter sedan 2012. Denna information var tillgänglig för koalitionen, som misslyckades vidta möjliga försiktighetsåtgärder för att förhindra civila dödsoffer, fastslår FN-utredarna.

De går dock inte så långt som att anklaga USA-koalitionen för möjligt krigsbrott. En förklaring som ges är att koalitionen uppgett att de ”inte kände till alla flyktingarna i skolan”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons