Annons

FN-sändebud: Framsteg för vapenvila i Syrien

Syriens vapenvila visar klara tecken att hålla. Det sa FN-sändebudet Staffan de Mistura på torsdagen i Genève.

Det är inte säkert att lugnet består, men mycket pekar på att fredssamtal åter kan hållas den 9 mars som planerat.

Under strecket
Publicerad

Staffan de Mistura.

Foto: Martial Trezzini / AP

Staffan de Mistura.

Foto: Martial Trezzini / AP
Staffan de Mistura.
Staffan de Mistura. Foto: Martial Trezzini / AP

GENÈVE Det var en försiktigt optimistisk Staffan de Mistura som tog till orda på väg till möte med arbetsgruppen som kontrollerar eldupphöret i Syrien på torsdagen.

Flertalet av vapnen tycks ha tystnat i kriget som nästa vecka rasat i fem år.

  • Det har nu gått sex dagar. Sex dagar av upphörda fientligheter. Det är ganska lång tid för alla typer av vapenvilor eller eldupphör, särskilt efter fem års konflikt, sa FN-sändebudet de Mistura.

Våldet i Syrien har minskat avsevärt. Fråga bara det syriska folket. I stort sett håller detta eldupphör, vilket är goda nyheter för syrierna.

Men Staffan de Mistura medgav att vissa brott skett mot vapenvilan på enstaka platser. Det var något man varnade för när USA och Ryssland deklarerade att vapnen skulle läggas ner den 27 mars.

Annons
Annons
  • Tyvärr måste vi erkänna att strider fortfarande pågår på ett antal platser, inklusive Hama, Homs, Latakia och Damaskus. Så sker i alla vapenvilor och eldupphör, särskilt som denna. Men dessa överträdelser är isolerade och så måste det förbli, sa de Mistura.

Jag har varje dag sett med mina egna ögon att de är fast beslutna att få detta att fungera.

Om man upptäcker en kraftigt negativ trend och tilltagande våldsspiral väntar sig de Mistura att USA och Ryssland snabbt agerar för att lugna läget.

De två länderna leder arbetsgruppen som övervakar eldupphöret dygnet runt från ett operationellt center på FN i Genève.

  • Jag har varje dag sett med mina egna ögon att de är fast beslutna att få detta att fungera. Läget är bräckligt och framgången inte garanterad men framsteg har gjorts, konstaterar de Mistura.

Dessa myrsteg mot mindre våld och möjlig fred i Syrien gör att planerade fredssamtal sannolikt kan hållas den 9 mars som planerat. Samtalen bröt samman i början av februari och ett återupptagande har därefter skjutits upp två gånger.

  • Nu har jag satt den 9 mars som nytt datum för samtal. Vi måste ha datum så att parterna förstår att detta inte är utan tidsbegränsning. Och vi måste sätta press på fortsatt eldupphör och tillträde för humanitär hjälp. Det inger förtroende för det syriska folket som vill se en fredsprocess kopplad till förbättringar på marken.

**Men en annan **logistisk svårighet har plötsligt dykt upp för nya samtal: bilsalongen i Genève. En av världens största bilmässor började på torsdagen och pågår till den 13 mars vilket betyder att så gott som alla hotellrum i Genève är slut. Men alla delegationer behöver inte komma samtidigt, menar de Mistura.

  • Jag har stor flexibilitet. Vissa kan komma den 9 mars, andra den 11 eller den 14 mars. Det viktigaste är att vi får ett momentum som leder till en politisk process som kan leda till stabilitet i Syrien, sa FN-sändebudet.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons