Annons

FN-sändebud i Jemen för att värna eldupphör

FN:s särskilde sändebud Martin Griffiths under avslutningen av fredssamtalen om Jemen på Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm i december. Arkivbild.
FN:s särskilde sändebud Martin Griffiths under avslutningen av fredssamtalen om Jemen på Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm i december. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT
Under strecket
TT
Publicerad

FN:s Jemensändebud Martin Griffiths har landat i den rebellhållna huvudstaden Sanaa, uppger en källa inom världsorganisationen för AFP.

Syftet med besöket är att försöka få de stridande parterna att hålla sig till överenskommelsen om eldupphör i al-Hudaydah, och tillbakadragande av trupper från den viktiga hamnstaden.

Griffiths ledde konsultationerna utanför Rimbo i december där överenskommelsen mellan Huthirebellerna och regeringssidan kom till efter en veckas samtal. Måndagens besök är det andra besök Griffiths gör i Jemen under januari.

Även om våldet minskat kraftigt kring al-Hudaydah, som kontrolleras av rebellerna och omges av regeringslojala styrkor, återstår oenighet om hur tillbakadragandet av trupper ska ske.

FN har hoppats att få till en ny samtalsrunda om en politisk lösning på konflikten under januari. Men efter flera attacker från båda sidor den senaste tiden har tvivlen ökat kring parternas vilja till fortsatta förhandlingar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons