Annons

FN-topp: Nya uppgifter om Hammarskjölds död

Ny information kan kasta ljus på Dag Hammarskjölds död, skriver AP. FN:s toppjurist Miguel de Serpa Soares har inför FN-församlingen sagt att en första genomgång av informationen, som baseras på uppgifter ur underrättelse-, säkerhets- och försvarsarkiv, ger en ökad förståelse för ”kontexten och omgivningarna” när den svenske generalsekreteraren dog 1961.

Under strecket
Calle Sandstedt / Omni
Publicerad

Dag Hammarskjöld.

Foto: TT

Dag Hammarskjöld.

Foto: TT
Dag Hammarskjöld.
Dag Hammarskjöld. Foto: TT

Serpa Soares säger också att informationen kastar nytt ljus på ”närvaron av utländsk paramilitär och underrättelsepersonal i och kring Kongo, och kapaciteten för väpnade styrkor i regionen vid den tidpunkten”.

Den nya rapporten är författad av Tanzanias förre statsåklagare Mohamed Chande Othman. I oktober förra året konstaterade han att ”det är möjligt att en extern attack eller yttre hot kan ha orsakat flygkraschen”.

Enligt Serpa Soares har Othman bett nio länder att utse en ”oberoende och högt rankad tjänsteman” som ska granska interna uppgifter kring dödsfallet. Sju av dem – Belgien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Ryssland, USA och Sverige – gjorde så, men varken Storbritannien eller Sydafrika svarade på förfrågan för elva månader sedan.

Sveriges vice FN-ambassadör uppmanar nu flera länder att bidra till utredningen “utan dröjsmål”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons