Annons

Libyska parterna backar från fredssamtal

FN:s särskilde sändebud Ghassan Salame har lett förhandlingarna om eldupphör i Libyen. Arkivbild.
FN:s särskilde sändebud Ghassan Salame har lett förhandlingarna om eldupphör i Libyen. Arkivbild. Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

De stridande parterna i Libyen tar kliv tillbaka från de pågående fredssamtalen i Genève.

Militära ledare har dock enats om ett utkast till ett eldupphör.

Under strecket
TT
Publicerad

Företrädare för parlamentet med bas i Tobruk i östra Libyen, som krigsherren Khalifa Haftars styrkor strider för, säger att de inte kommer att delta i de fortsatta FN-ledda samtalen denna vecka. De pekar på att FN:s Libyenuppdrag, Unsmil, inte godkänt alla deras representanter till mötet.

Politiker från Tripoli, där den internationellt erkända regeringen med premiärminister Fayez al-Sarraj har sitt säte, säger att de inte heller tänker delta i de fortsatta samtalen förrän det görs framsteg i de militära förhandlingarna.

Parternas sändebud har suttit i skilda förhandlingsrum och FN:s Libyensändebud Ghassan Salamé har gått fram och tillbaka.

Unsmil säger i ett kort uttalande att samtalen kommer att fortsätta på onsdag som planerat.

Ett visst framsteg i de militära samtalen gjordes tidigare på måndagen, när militära ledare enades om ett utkast till en uppgörelse om eldupphör.

"Parterna har enats om att presentera utkastet för sina respektive huvudmän och att mötas igen", uppgav Unsmil i ett pressmeddelande.

Tanken är att de militära samtalen ska kunna återupptas om en månad, enligt Unsmil.

Förhoppningarna om ett eldupphör såg ut att gå om intet den 18 februari då GNA lämnade förhandlingarna sedan Haftars styrkor attackerat mål i huvudstaden Tripolis hamn.

I ett tal under måndagen beskrev Tripoliledaren Fayez al-Sarraj krigsherren Khalifa Haftar som en krigsförbrytare och krävde att han drar tillbaka sina styrkor från fronten utanför Tripoli, där striderna har pågått de senaste månaderna.

Över 1 000 människor har dödats och runt 140 000 har flytt sina hem sedan Haftar för ett knappt år sedan inledde sin offensiv mot den internationellt erkända regeringen, enligt FN:s siffror.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons