Annons

FN-utredning om kriget i Jemen förlängs

Kamel Jendoubi, till höger, Charles Garraway, som båda ingår den FN-ledda expertgrupp som utrett misstänkta krigsbrott i Jemen under presentationen av den första rapporten i slutet av augusti.
Kamel Jendoubi, till höger, Charles Garraway, som båda ingår den FN-ledda expertgrupp som utrett misstänkta krigsbrott i Jemen under presentationen av den första rapporten i slutet av augusti. Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
TT
Publicerad

FN:s råd för mänskliga rättigheter har beslutat att förlänga en internationell utredning om misstänkta krigsbrott under konflikten i Jemen med ett år. Beslutet fattades med röstsiffrorna 21 mot 8 – i trots mot starkt motstånd från Saudiarabien och flera av dess allierade. 18 länder lade ner sina röster.

I augusti lade utredningsgruppen fram en första preliminär rapport med slutsatsen att man har goda skäl att anta att både den saudiskledda militäralliansen, som stödjer den jemenitiska regeringen, och de Iranstödda Huthirebellerna brutit mot internationell humanitär lag.

Detta efter att bland annat ha kartlagt flera bombningar av bostadsområden, marknader, begravningar, bröllop, fängelser och sjukvårdsinrättningar. Båda sidor kritiseras även för att rekryterat barnsoldater.

Annons

Nära 10 000 personer har dödats i kriget i Jemen sedan mars 2015, då den saudiskledda militäralliansen lade sig i konflikten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons