Annons

”FN viktig affärspartner till Ericsson”

Ericssons vd Hans Vestberg tror på nya affärer i kölvattnet av FN:s ambitiösa 15-årsplan för hållbar utveckling, som klubbas i helgen. Han och andra företagsledare får allt större uppmärksamhet i FN, säger han till SvD Näringsliv i New York.

Under strecket
Publicerad

Ericsson-chefen Hans Vestberg är på plats i New York när FN spikar de kommande 15 årens utvecklingsmål.

Foto: Pontus HöökBild 1 av 2

Hans Vestberg deltog i en paneldebatt vid Columbia University i New York på onsdagen.

Foto: Pontus HöökBild 2 av 2

Ericsson-chefen Hans Vestberg är på plats i New York när FN spikar de kommande 15 årens utvecklingsmål.

Foto: Pontus HöökBild 1 av 1
Ericsson-chefen Hans Vestberg är på plats i New York när FN spikar de kommande 15 årens utvecklingsmål.
Ericsson-chefen Hans Vestberg är på plats i New York när FN spikar de kommande 15 årens utvecklingsmål. Foto: Pontus Höök

NEW YORK Under en vecka i september varje år exploderar New York i bilkorteger, trafikstockningar, Secret Service-agenter och toppmöten i samband med att en ny generalförsamling inleder sitt arbete i FN-högkvarteret på Manhattans östsida.

Och sällan har det varit mer än i år. Dels jubilerar FN när den 70:e generalförsamlingen i ordningen samlas, dels är det även ovanligt mycket på agendan. Bortsett från att Ryssland fattar klubban i säkerhetsrådet, och president Putin ska trängas med både president Obama och påven Franciskus, så klubbar världens länder i FN nu de 17 utvecklingsmål som ersätter de femton år gamla Millenniemålen. Förhoppningen är att den nya FN-planen genererar en mer hållbar och ekonomiskt jämställd värld om ett och ett halvt decennium.

Annons
Annons

Hans Vestberg deltog i en paneldebatt vid Columbia University i New York på onsdagen.

Foto: Pontus HöökBild 1 av 1

Målen väntas formellt klubbas på fredag, den 25 september, vid ett mastodonttoppmöte i FN som pågår över helgen.

– Nu godkänner alla 193 staterna de nya målen och det är ett stort program som ska genomföras. Det här innebär att världens regeringar säger att man är beredd att skapa en bättre värld, det är rätt stort egentligen, säger Ericssons vd Hans Vestberg.

Hans Vestberg deltog i en paneldebatt vid Columbia University i New York på onsdagen.
Hans Vestberg deltog i en paneldebatt vid Columbia University i New York på onsdagen. Foto: Pontus Höök

Han har just suttit med i en paneldebatt vid Columbia University på norra Manhattan om hur informations- och kommunikationsteknik kan användas för att genomföra planen. Och han missar som vanligt ingen chans att predika teknikens frälsning för vem som helst som vill lyssna.

Ericssonchefen listar bland annat utbildning, hälsovård, infrastruktur av olika slag och finansiella tjänster som områden där Ericsson främst blir inblandat.

– Men egentligen ingår vi i alla 17 målen, slår han fast.

Bekämpningen av fattigdom runt om i världen har gjort framsteg sedan de åtta millenniemålen klubbades för femton år sedan. Men alltjämt lider befolkningen i fattiga och ofta misskötta länder, inte minst i Afrika och Asien, brist på sjukvård, utbildning, rent vatten och telefoni.

För Ericsson, världens största leverantör av telekomutrustning, finns både möjligheter och utmaningar.

– Det finns tekniska barriärer, det gör det, men jag kommer inte på något nu som vi inte kan lösa. Men om man tänker på till exempel digital hälsovård i framtiden, om den ska vara väl utvecklad så måste vi kanske veta när du kommer att få en hjärtattack. Då måste vi ha sensorer kopplade till nätet som kan känna av i förväg vad som är på gång. Och de sakerna utvecklas över tid, säger Hans Vestberg och tillägger:

Annons
Annons

– Men i många fall så är det helt enkelt basteknologi som vi behöver se till att alla i de fattigaste länderna får tillgång till.

Hur ser den utmaningen ut, att alla ska få tillgång till exempelvis relativt enkla telekomtjänster? Riskerar inte det gapet mellan fattiga och rika länder att öka i praktiken?

– Jo, de stora städerna i utvecklingsländerna kommer att få enorma problem med urbaniseringen. Om inte de skapar smarta städer så blir det otroligt svårt att ens bo i dem, med för mycket bilar, dålig elförsörjning och nedsmutsning. Men å andra sidan så kan många fattiga länder göra ett teknologiskt hopp och få ny teknik väldigt snabbt, säger Hans Vestberg.

– Men det bygger på att regeringarna anstränger sig med att till exempel bygga ut bredband och skapa en plan för hur det ska gå till.

Från flera håll inom FN-apparaten rapporteras att näringsliv och enskilda företag de senaste åren fått allt större del i de diskussioner som pågår – inte minst under den så kallade FN-veckan i september – för att lösa kriser och bygga en hållbar framtid. Vestberg bekräftar trenden.

– Ja, det stämmer. Jag själv har varit här under FN-veckan sex gånger som vd för Ericsson. I början fick jag stå och skrika om ”ICT” (Information and Communications Technology, reds anm) för att någon skulle höra, nu blir jag inbjuden att prata i vilket forum som helst.

– En sådan debatt har vi aldrig haft förut, och det finns en förståelse för att om vi ska lyckas med det här så är det en blandning av offentlig och privat samverkan som krävs. Och den förståelsen har växt de senaste åren, säger Hans Vestberg.

Han konstaterar också att arbetet inom FN och på nationella nivåer för att skapa en mera hållbar framtid inom energi, telekom, hälsovård och utbildning, för att nämna något, innebär möjligheter för telekomjätten.

– För det här är också våra business, det är det här vi gör varje dag i 180 länder. För oss är FN en viktig affärspartner, där vi även kan vara med och påverka samhället åt ett positivt håll.

2015 - United Nations sustainable development agendaun.org
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons