Annons

Serbledare fälld för krigsbrott

Serbiske extremnationalisten Vojislav Seselj under en presskonferens i december i fjol. Arkivbild.
Serbiske extremnationalisten Vojislav Seselj under en presskonferens i december i fjol. Arkivbild. Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Den nationalistiske serbiske politikern Vojislav Seselj är skyldig till krigsbrott, fastslår överinstansen i FN:s domstol. Men Seselj, som friades i den första rättegången, anses redan ha avtjänat sitt straff.

Under strecket
TT
Publicerad

Påföljden för Seselj blir tio års fängelse, anser domarna, som delvis underkänner den första friande domen.

Seselj är enligt onsdagens dom skyldig till brott mot mänskligheten genom att ha "uppviglat till förföljelser, deportering och andra omänskliga handlingar", sade rättens ordförande Theodor Meron.

Men serbledaren slipper gå in i en cell igen eftersom han redan suttit frihetsberövad i FN:s häkte i tolv år.

Domen avkunnades i frånvaro av Seselj.

– Det här domslutet intresserar mig inte. Jag besegrade domstolen i Haag eftersom åklagaren inte hade bevis för mina påstådda krigsbrott, sade den ultranationalistiske politikern till nyhetsbyrån AFP inför domen.

Seselj är i dag ledamot av parlamentet i Belgrad.

Han ledde en halvmilitär styrka som försökte skapa ett Storserbien med våld enligt åtalet. Styrkan deltog i krigspropaganda och hetsade till hat mot icke-serber, anser åklagarna. Domarna i den lägre instansen ansåg dock att åklagarna inte kunde bevisa något "utbrett och systematiskt angrepp på den icke-serbiska befolkningen". Krigsbrott förekom men Seselj förde inte befälet, det gjorde armén, ansåg domarna.

Domen fick mycket hård kritik av såväl chefsåklagaren Serge Brammertz som rättsexperter, historiker och en domare i målet som inte höll med sina kollegor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons