Annons

Ny FN-chef ska satsa på hållbart företagande

Lise Kingo ska få 8 000 företag engagerade i FN:s nya mål för hållbar utveckling. I september blir hon vd för FN:s hållbarhetsinitiativ Global Compact.

Under strecket
Publicerad

Lise Kingo

Foto: Kent Miller/UN Global CompactBild 1 av 1

Lise Kingo

Foto: Kent Miller/UN Global CompactBild 1 av 1
Lise Kingo
Lise Kingo Foto: Kent Miller/UN Global Compact

Lise Kingo har blivit utsedd av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon till att leda FN:s arbete med hållbart företagande, som ny vd för initiativet Global Compact.

Kingo blev en hållbarhetsprofil i näringslivet som ansvarig för CSR-frågor på danska läkemedelsjätten Novo nordisk. Där var hon vice vd mellan år 2002 och 2014 och hade det strategiska ansvaret för frågor kring hållbarhet. Novo nordisk är ett företag som ofta lyfts fram i hållbarhetsrankningar som ett framkantsbolag och under hennes tid hade företaget en hög svansföring i ansvarsfrågor.

Därför var det nog många som blev förvånade när bolaget förra året gjorde en omstrukturering som skulle innebära att Lise Kingo skulle rapportera till den ledning hon då själv var en del av. Hon lämnade företaget och medier undrade om omstruktureringen var ett sätt att nedprioritera hållbarhetsfrågorna, något vd Lars Rebien Sørensen gick ut och förnekade.

Annons
Annons

I dag är hon ordförande för ett danskt diabetescenter och ordförande för nätverket Danish Council for Corporate Social Responsibility, som driver CSR-frågor i det danska näringslivet och i politiken.

Snart styr hon ett betydligt större nätverk. UN Global Compact är världens största initiativ inom hållbart företagande. Över 8 000 företag deltar i 150 olika länder. Global Compact arbetar utifrån riktlinjer baserade på FN:s principer kring företag och mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och korruption. Principer som företag som ansluter sig åtar sig att följa.

Även om initiativet är väl etablerat har det också mött kritik. Kritikerna menar att företag som har skrivit under principerna ändå har hamnat i blåsväder i ansvarsfrågor, vilket visar att det saknas uppföljning.

Nu blir det Lise Kingos uppgift att hantera trovärdigheten. Men i höst kommer en annan fråga att dominera agendan. Den kanske viktigaste uppgiften för Lise Kingo när hon tillträder är FN:s nya mål för hållbar utveckling som ska klubbas i höst.

– Det finns en enorm potential för företag att bidra till FN:s nya mål för hållbar utveckling. Vi vill visa hur ansvarsfulla och innovativa företag kan bidra till att lösa vår världs största utmaningar, säger hon i ett officiellt uttalande.

Lise Kingo ersätter Georg Kell, som går i pension.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons