Annons

FN:s sändebud på plats i Jemen

FN-sändebudet Martin Griffiths på en pressträff i samband med Jemenförhandlingarna på Johannesbergs slott norr om Stockholm i december.
FN-sändebudet Martin Griffiths på en pressträff i samband med Jemenförhandlingarna på Johannesbergs slott norr om Stockholm i december. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Under strecket
TT
Publicerad

FN:s Jemensändebud Martin Griffiths har kommit till den rebellhållna huvudstaden Sanaa för att stötta den bräckliga vapenvilan i hamnstaden al-Hudaydah.

Griffiths ska samtala med rebelledare och därpå resa till Saudiarabiens huvudstad Riyad för ett möte med företrädare för regeringssidan i Jemenkrisen.

I Sanaa kommer Griffiths också att träffa den pensionerade nederländska generalen Patrick Cammaert, som leder en grupp FN-observatörer.

Vapenvilan i al-Hudaydah respekteras i stort, även om det förekommit återkommande stridigheter mellan rebellerna och regeringens styrkor. Båda parterna skyller på varandra.

Hamnstaden är livsviktig för att få i gång införsel av mat och mediciner till miljontals människor som annars riskerar svält och förlängt lidande. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons