Annons

Obamas officiella videograf får alltid samma fråga

SvD träffade Hope Hall då hon besökte Sverige och hotell Reisen i Gamla stan under torsdagen, inbjuden av Redelius Productions och Lennox PR för en paneldebatt.
SvD träffade Hope Hall då hon besökte Sverige och hotell Reisen i Gamla stan under torsdagen, inbjuden av Redelius Productions och Lennox PR för en paneldebatt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hon skapade en rad virala succéer som Barack Obamas videofotograf. Med sin erfarenhet som tidigare chef för Vita Husets avdelning för digitala strategier vet Hope Hall hur man skapar en politiker som framstår som äkta. Hon tror att det går att hitta karisma även hos politiker av det tristare slaget.

Under strecket
Publicerad

Har du sett Barack och Michelle Obama dansa med en 106-åring i Vita huset? Eller Obama gå runt och småsnacka med överraskade människor i parken utanför Vita huset?

Bakom klippen – och delvis även bilden av den charmige och roliga presidenten – står filmaren Hope Hall.

Hon började arbeta för Barack Obama redan under hans presidentkampanj 2008, för att sedan komma tillbaka 2011 för jobbet som presidentens huvudvideofotograf och chef för avdelningen för digitala strategier.

Som sådan följde hon honom närgånget i informella sammanhang och fick en unik inblick, berättar hon under ett besök i Stockholm.

– Mandatet från presidenten var tydligt. Det handlade om transparens och engagemang, att få engagerade människor att mötas och att möta folk där de fanns, i sociala medier. Jag hade en väldigt speciell tillgång till presidenten, säger Hope Hall till SvD.

Annons
Annons

Hon säger att hon hade stor frihet i vad hon skulle filma, även om PR-avdelningen hade många förslag. Ofta fanns en skepsis i många sammanhang kring att hon var närvarande, en rädsla för att nagga presidentens image i kanten.

Hur viktiga tror du dina informella videos varit för Obamas image?

Det är vår plikt att ifrågasätta hur politikerna framstår och uppträder. Det är en roll som har spelats i tusen år av folk som försöker representera oss.

– Han är den förste amerikanske presidenten som haft en officiell videograf och det indikerar att han förstår vikten av att möta människor var de än är, säger Hope Hall.

Frågan är hur sann bilden av presidenten är. Hope Hall säger att hon alltid får frågan om hur Obama ”är egentligen”.

– Att det fortfarande är en fråga sett till den otroliga mängd bilder och videos som finns med honom, visar tydligt att hur ofiltrerad en bild än är så finns det – och det är hoppfullt – en hälsosam skepsis mot hur processen ser ut när man fångar en story och skapar en film, säger Hope Hall.

Hur viktigt är det för politiker i dag att framstå som ”autentiska”?

– Det är vår plikt att ifrågasätta hur politikerna framstår och uppträder. Det är en roll som har spelats i tusen år av folk som försöker representera oss. Tekniken gör att vi kan komma andra närmare. Och när jag säger att det är ett ”uppträdande” menar jag inte att det är en charad. Man spelar sig själv på en större publik arena. Det är något som alla gör.

Annons
Annons

Obama är ju rätt extraordinär – hur gör man med en mindre karismatisk politiker?

Jag anser att alla är briljanta, att alla är underbara när de dansar i sitt eget rum.

– Jag anser att alla är briljanta, att alla är underbara när de dansar i sitt eget rum. Alla har en vacker röst i duschen, alla är karismatiska på sitt eget sätt. Ett sätt att hitta autenticitet är att lyssna. Det gäller att skapa utrymme för den man jobbar med och inte pressa på, säger hon.

Utmaningarna är stora för dagens politiker.

– Jag tror att ödmjukhet i stället för hybris är mycket viktigt i denna tid. Min gamla chef Obama sa att alla kan vara snälla och att alla kan bidra. Det är viktigt att inte stänga ner och bli hård, säger hon.

– När det kommer till politikerna gäller det för de personer som jobbar med dem att skapa utrymme så att man kan utmana varandra. Att möjliggöra för att kunna hitta de där scenerna och underbara ögonblicken som går igenom bruset.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons