Efter reklamen visas:
Mellan Raderna – Kinberg Batra släpper ny bok

”Folk i partiet började bete sig osympatiskt”

Sveket från partiet tog hårt. Det blev lite för tyst hos vissa i den närmaste kretsen. Det fanns andra aktörer som gick till attack.

Men Anna Kinberg Batra vill inte se sig som ett offer.

– Men jag ser ju också och har lärt mig att man betraktas olika på grund av kön.

Publicerad

Hon har sparkat av sig skorna. Pumpsen ligger under skrivbordet.

Arbetsrummet påminner om riksdagens: avskilt, sparsmakat, lysrör i taket.

Den tidigare moderatledaren håller till på våning sju i Handelshögskolan. Samma skola som hon tog examen från 2000 efter uppskjutna studier och omtentor. Partiet gick först.

Forskningsfältet på Handels är kompatibelt med hennes sista år i politiken. Anna Kinberg Batra ska ihop med forskarna ”utforska villkoren för ledarskap i turbulenta tider”.

I bokhyllan har hon ställt sina ledarskapsböcker och politiska biografier. Thatcher, Bohman, Bildt.

”Egentligen uppfyller jag nog kraven för hur en högerledare ska agera men det var just när jag agerade skarpt åt höger som jag fick den absolut värsta kritiken i medierna för att vara hård”, säger Anna Kinberg Batra idag.
”Egentligen uppfyller jag nog kraven för hur en högerledare ska agera men det var just när jag agerade skarpt åt höger som jag fick den absolut värsta kritiken i medierna för att vara hård”, säger Anna Kinberg Batra idag. Foto: Staffan Löwstedt
Nu har Anna Kinberg Batra ett arbetsrum på Handelshögskolan. Utgivningen av hennes bok ”Inifrån” sammanfaller av en slump med Moderaternas misslyckande i statsministeromröstningen.
Nu har Anna Kinberg Batra ett arbetsrum på Handelshögskolan. Utgivningen av hennes bok ”Inifrån” sammanfaller av en slump med Moderaternas misslyckande i statsministeromröstningen. Foto: Staffan Löwstedt

Hennes egen bok ”Inifrån” har inte gått till tryck när vi ses första gången. Anna Kinberg Batra vägrar att kalla den en ”memoar”.

Hon har inte fyllt 50 än. Gammelmormor blev 103 år.

– Det är segt virke i oss, särskilt på mödernet. Jag hinner ha mycket roligt.

Tillvaron som ex-partiledare är fri. Hon jobbar deltid på Handels, hänger på förlaget på andra sidan Sveavägen, lunchar (pasta och champagne) med Sara Danius. Det senare dokumenterades med selfies på Instagram. Båda är utgivna på Albert Bonniers förlag och tvingades bort från positioner där de varit första kvinnor på posten.

Annons

Hon blir reserverad när jag för lunchen på tal.

– Det var bara en lunch. Det var kul att utbyta erfarenheter.

I övrigt är hon mer personlig, mindre statsmannamässig än för ett och ett halvt år sedan. Den isdrottningetikett som medier och motståndare klistrade på henne under partiledartiden är missvisande nu.

Jag hade siktet helt inställt på val, jag ville sitta kvar och hade blicken i kaklet

Hon sitter framåtlutad, skrattar, småpratar. Om ridning, utomhusyoga, en gemensam bekant.

Känner hon sig lättad?

– Ja, det känns faktiskt skönt. När man kommer till punkten ”Fan, jag måste bryta upp” – det klart att det inte är kul. Det är en extrem situation. Jag hade siktet helt inställt på val, jag ville sitta kvar och hade blicken i kaklet. Det tar ett bra tag att komma tillbaka. Det är som att trilla ur en torktumlare nästan bokstavligen. Man är alldeles omtumlad och mörbultad och det tar ett tag innan man reser sig på fötterna och sträcker på sig.

Man kan inte sitta på kontoret och tvivla. Då kan det komma någon annan och sticka in en nål eller en kniv.

Annons

Rollen som partiledare var en sorts torktumlare i sig.

– Som ledare ska man utstråla energi och visa att man har koll på läget och inte visa några sprickor eller blottor alls. Man kan inte sitta på kontoret och tvivla. Då kan det komma någon annan och sticka in en nål eller en kniv.

Pressträffen där  Anna Kinberg Batra meddelade att hon avgick. ”Man är alldeles omtumlad och mörbultad och det tar ett tag innan man reser sig på fötterna och sträcker på sig”, säger hon idag.
Pressträffen där Anna Kinberg Batra meddelade att hon avgick. ”Man är alldeles omtumlad och mörbultad och det tar ett tag innan man reser sig på fötterna och sträcker på sig”, säger hon idag. Foto: Tomas Oneborg

Det har snart gått 15 månader sedan hon avgick. En unik händelse i partiets historia, påminner hon. Inte sedan 1907 hade en partiledare fått avgå utan att först gå till val.

Å andra sidan var mycket unikt.

Det låga förtroendet, det politiska landskapet.

Den ideologiska kartan var radikalt annorlunda än när hon sökte sig till partiet.

Det moderata ungdomsförbundet var för fest och frihet, mot pampar och sossar. Moderpartiet, som hon senare anslöt till, balanserade bekvämt och i Gösta Bohmans anda mellan liberalism och konservatism.

Annons

Sådant var svårt att luta sig mot 2015. Det var nästan kuriosa.

Riksdagen, och stora delar av världen, var på väg i konservativ riktning.

Det liberala och konservativa som samsats inom partiet befann sig i oförenliga ändar på en ny och polariserad politisk skala.

För liberaler inom Moderaterna var Sverigedemokraterna ett hot mot demokratin, för konservativa ett parti vars röster man kan ha nytta av.

Väljarna var svårtydda, men mycket pekade på att många ogillade den spruckna Decemberöverenskommelsen och alliansens beslut att isolera Sverigedemokraterna på bekostnad av att driva igenom sin politik.

”Min slutsats är att jag tycker inte att beslutet var fel och jag tycker inte att det togs för tidigt. Man skulle kanske ha gjort det tidigare”, säger Kinberg Batra om att hon valde att öppna partiets attityd mot SD.
”Min slutsats är att jag tycker inte att beslutet var fel och jag tycker inte att det togs för tidigt. Man skulle kanske ha gjort det tidigare”, säger Kinberg Batra om att hon valde att öppna partiets attityd mot SD. Foto: Staffan Löwstedt

Det krävdes något drastiskt. Moderaterna, alliansens statsbärande parti, förväntades ta första steget.

Det ansågs oväntat att Kinberg Batra, som varit känd som liberal kraft inom partiet med motioner om fri invandring och marknadshyror, förde det i konservativ riktning.

Annons

Beslutet kom att uppfattas som att jag ville inleda samarbete med Sverigedemokraterna och att jag hade börjat dela deras värderingar.

Som gruppledare i riksdagen under Reinfeldt skällde hon på partikamrater som ringt upp och pratat med sverigedemokrater. Som partiledare beslöt hon att partiet skulle börja ”samtala” med Sverigedemokraterna i riksdagen.

I praktiken innebar det att man skulle göra upp i utvalda frågor.

I opinionen rasade partiet snart till 15 procent.

Tjänstemän och förtroendevalda, som nyligen kampanjat för arbetslinjen, fruktade arbetslöshet.

– Jag tycker fortfarande att det är rätt att prata med alla partier i svenska folkets valda parlament. Det försökte vi i flera år att undvika. Jag också. Men beslutet kom att uppfattas som att jag ville inleda samarbete med Sverigedemokraterna och att jag hade börjat dela deras värderingar. Det är inte sant. Det sade jag inte och det har jag aldrig gjort.

Du verkar tycka att beslutet var rätt. Vad gick fel?

– Jag avskyr ju vit makt-rörelsen, den värderingsgrund som Sverigedemokraterna kommer ifrån. Det kändes nästan hotfullt när de kom in. Alla talade om att det skulle bli kaos. Det sättet att diskutera lät ju dem bli martyrer. Min slutsats är att jag tycker inte att beslutet var fel och jag tycker inte att det togs för tidigt. Man skulle kanske ha gjort det tidigare i stället, men det var ju liksom inte möjligt. Det hade jag vare sig velat eller kunnat hösten 2014 eller 2015 utan det här växte fram.

Annons

Beslutet som skulle rädda skutan fick den att sjunka djupare. Alla ifrågasatte beslutet: väljarna, de politiska kommentatorerna, partikamraterna.

Anna Kinberg Batra lyckades inte ena partiet, och heller inte ”nå genom rutan”. Framträdandena i SVT:s ”Agenda” gick skakigt.

Egentligen uppfyller jag nog kraven för hur en högerledare ska agera men det var just när jag agerade skarpt åt höger som jag fick den absolut värsta kritiken i medierna för att vara hård.

Anna Kinberg Batra uppfattades som en kall och förprogrammerad citatmaskin.

– Egentligen uppfyller jag nog kraven för hur en högerledare ska agera men det var just när jag agerade skarpt åt höger som jag fick den absolut värsta kritiken i medierna för att vara hård. Jag fick återkommande kritik om att jag såg tråkig ut. Om jag sade något allvarligt om terrorism eller migrationsfrågan, då fick jag höra att jag såg tråkig eller stram eller sur ut. Men när en man säger något hårt eller allvarligt så är det seriöst och något positivt.

Det var sveket inifrån partiet som tog hårdast.

Annons

– Det blev lite för tyst i delar av den närmare kretsen. Det fanns några aktiva aktörer som gick till attack. Sedan fanns det några som hade kunnat stoppa det eller tysta det eller få folk att lugna ner sig och som valde att inte göra det av olika skäl. Man lär sig tidigt att det är få som man kan lita blint på i ett sådant här jobb.

Hon säger att det är ”jättetöntigt” att använda sportmetaforer. Hennes medarbetare brukade avråda henne från att göra det.

– Men de är inte här nu. Om man står på plan och ser att här står spelarna och tänker inte röra bollen eller står och lägger krokben för mig, då kan vi inte vinna matchen. Då klart att man blir besviken om det enda man gått och tänkt på i flera år är att vi ska genomföra matchen och vi ska vinna.

Om man blir av med makten eller riskerar att bli av med den så blir det maktspel.

Är det vad du kallar moderat självskadebeteende?

– Ja, det tycker jag. Våra motståndare hade ju inte börjat angripa oss. De behövde ju inte det 2017. De kunde bara titta på.

I sin bok liknar hon den moderata partikulturen och de interna maktbaserna vid fantasyserien ”Game of Thrones”:

Annons

”’Vet du vad ledarskap innebär, Lord Snow?’ frågar Thorne och svarar själv: ’Att bli klandrad av en massa efterkloka små fittor.’

Jag blev själv överraskad över hur högt jag skrattade när jag såg scenen.”

Jag frågar efter exempel, hon tillägger kryptiskt:

– Verkligenheten kan ju vara nästan ännu vassare än dikten.

Sedan hänvisar hon till maktspelet efter förra valet.

– Det fanns ju mycket makt att fördela under regeringstiden och det fanns många som levde gott på det. De fick höga löner, duktiga medarbetare, fina resor… De hade jättebra liv och tyckte det var toppen. Om man blir av med makten eller riskerar att bli av med den så blir det maktspel. Folk började bete sig ganska osympatiskt.

Man blir besviken. Inte jätteöverraskad. Man kan inte vara naiv och partiledare samtidigt.

– Några överraskade negativt. Inte genom aktiva handlingar, men genom att vara väl tysta när de mycket väl visste vad som pågick. Det klart det är tråkigt.

Hur kändes det?

– Jättedåligt. Man blir besviken. Inte jätteöverraskad. Man kan inte vara naiv och partiledare samtidigt. Men när Fredrik Reinfeldt hade kris ibland eller var i dåliga mätningar, och jag ingick i hans ledning, då tänkte jag ju aldrig ”nu måste han bekräfta mig annars kommer jag vilja avsätta honom” eller ”nu ska jag sluta försvara honom och låta motståndarna få mer utrymme i stället”. Aldrig någonsin. Men så funkar jag, andra tänker kanske på ett annat sätt eller har andra planer?

Annons
 Tilltädande partiledaren Ulf Kristersson, avgående partiledaren Anna Kinberg Batra och förre partiledaren Fredrik Reinfeldt på första bänk när Moderaterna håller extrastämma på ett hotell i Stockholm för att välja efterträdaren till Anna Kinberg Batra.
 Tilltädande partiledaren Ulf Kristersson, avgående partiledaren Anna Kinberg Batra och förre partiledaren Fredrik Reinfeldt på första bänk när Moderaterna håller extrastämma på ett hotell i Stockholm för att välja efterträdaren till Anna Kinberg Batra. Foto: Janerik Henriksson/TT

När du avgick så var de som kom på tal som efterträdare två av dina närmaste vänner i partiet. Hur var det?

– Det är blandade känslor. Jag ville ju inte avgå. Det var ett år kvar till valrörelsen som jag hade sett fram emot. Det var den dåliga biten. Men jag är fortfarande medlem och vill att det ska vara duktigt folk som leder. Skälet till att jag ville ha dem nära i min ledning, om man tänker på Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, var ju att de var bra.

Ulf Kristersson har ärvt det uppdrag som hon misslyckades med. Hittills har det inte gått särskilt bra för honom heller. I onsdags röstades hans regeringsförslag ned.

– Han ingick ju i min ledning och vi arbetade nära ihop. Han var drivande i att vi skulle lägga ett gemensamt budgetförslag. Nu är det hans tur att försöka förklara det här så att alla förstår.

Annons

En rättrogen moderat skyller inte på omständigheterna. Hon känner marken gunga under fötterna och tänker på Churchills uppfordrande ord. ”If you’re going through hell, keep going.”

Vi har haft en debatt om identitetspolitik och den gillar jag egentligen inte. Men jag ser ju också och har lärt mig att man betraktas olika på grund av kön

Särskilt om det handlar om något så känsligt som kön. I boken kliver hon in på ideologiskt minerad mark. För en liberal företräder en individ först och främst sig själv. Men ”Inifrån” är fylld av exempel på situationer där Anna Kinberg Batra anser sig ha blivit annorlunda behandlad på grund av sitt kön.

– Det har alltid varit känsligt bland liberaler. Tror man på individen så vill man inte dela upp folk i några grupper alls och heller inte efter kön. Det vill inte jag. Jag har alltid velat bli bedömd för vad jag gör. Vi har haft en debatt om identitetspolitik och den gillar jag egentligen inte. Men jag ser ju också och har lärt mig att man betraktas olika på grund av kön.

Annons

När Anna Kinberg Batra som nybliven partiledare fick frågan vad som skiljde henne från Reinfeldt sade hon:

– Fem år och sex centimeter.

Jag ville inte göra mitt kön till en grej. Jag ville göra mitt jobb. Inte diskutera min kvinnlighet

I dag ångrar hon att hon inte tydligare markerade skillnaden mellan sig själv och sin företrädare.

– Jag hade kanske behövt göra det. Men jag ville inte. Jag ville inte göra mitt kön till en grej. Jag ville göra mitt jobb. Inte diskutera min kvinnlighet. Jag ville prata om skola, säkerhet och ekonomi. Jag vill verkligen inte göra mig till ett offer. Man kan inte ta ett ledarjobb och sedan säga att man är offer för omständigheter, strukturer eller för sitt kön.

Varför skulle det vara att göra sig själv till ett offer att beskriva de strukturer och ideal som präglar en partikultur?

– Det är en väldigt bra fråga. Jag känner att jag verkligen vill säga att jag inte är ett offer.

Det är också tydligt i din bok, du poängterar det ofta.

– Det är viktigt. Annars säger man att ansvaret är någon annans. Det är det inte, det är ytterst mitt. Men vi är inte jämställda i vår syn på makt på den högsta nivån.

Annons

Hon erinrar sig en insändare i en av kvällstidningarna. Den handlade om hennes nylonstrumpbyxor.

– Skribenten drar slutsatsen att svarta strumpbyxor inte passar för det får mig att se ut som en del av sexkulturen. Jag klippte ut det och sparade.

Det beskrevs som en kamp mellan riddare. Det var intressant att han beskrev det så sexuellt.

Jag tänker att just det säger mer om insändarskribenten än svensk journalistik.

– Ja. Men Expressen hade ett reportage av Torbjörn Nilsson om statsministerduellen som var ganska sexuellt: det stod att språket i duellerna är militäriskt och att det handlar om en kamp med genitalier. Det var bara kandidater av manligt kön som beskrevs. Så vitt jag vet och kunnat hitta så har den skribenten inte skrivit alls om mina och Stefan Löfvens dueller och det måste han ju inte, men det händer liksom något annat…

Hur menar du då?

– Det beskrevs som en kamp mellan riddare. Det var intressant att han beskrev det så sexuellt. Även män kan beskrivas sexuellt, absolut. Men då i syfte att visa män som starka kämpar. Om en kvinna beskrivs som sexuell så är det ofta som motsats till att vara makthavare. Man syns mer på gott och ont. Just klänningar är ett absurt exempel. Man ska recenseras och hålla in magen. En gång syntes min behå och det var inte riktigt meningen. Då blev det stor bild i Expressen.

Annons

I ”Inifrån” beskriver Anna Kinberg Batra hur det var killkompisar som ”peppade mig och tyckte att jag borde ställa upp och ta den ena ansvarsrollen efter den andra. Den här som partiledare också.”

Killar har försökt få det att se ut som att tjejerna är i luven på varandra genom att sprida rykten om att ”man kan inte ha med henne för då blir hon sur”.

Men det är också män som spridit illasinnat skvaller.

– Vi har aldrig hållit på så själva. Däremot har killar försökt få det att se ut som att tjejerna är i luven på varandra genom att sprida rykten om att ”man kan inte ha med henne för då blir hon sur”.

Var det så även i Moderaterna?

– Gud ja, i alla tider. Men jag har aldrig gått på det och inte mina tjejkompisar heller.

Det var vuxna män i partiet som spred rykten om att ni kvinnor inte kunde komma överens med varandra?

– Det händer absolut. Det saknar nästan alltid grund. Det är ju inte tjejerna mot killarna men det finns grabbgäng och de kan vara väldigt bra på att hålla ihop.

I ”Inifrån” skriver hon personligt om vänskap och utanförskap.

Annons

Som betraktelsen av mellanstadiet i Djursholm. Familjen hade flyttat hem efter sex år i Rotterdam, där hennes far jobbade för investmentbanken Merrill Lynch.

”Att vara stor, blyg, pluggis och prata konstigt var inte de hetaste egenskaperna på skoldiscot. Några kompisar fick jag men inte många. Jag höll mig undan eller i stallet och gjorde inte så mycket väsen av mig.”

Hon ställer sig i kontrast till klasskamraten Malin Persson, i dag deckardrottning och gift Giolito, som ”stod mitt i rummet och berättade något som fick andra att skratta och lyssna”.

Det var sökandet efter tillhörighet som förde henne till MUF. Som ungdomspolitiker odlade hon en kaxig framtoning.

Uttalandet i ”Rapport” om att ”stockholmare är smartare än lantisar” upprörde både släktingarna i Sörmland, Västmanland och Västergötland och landets socialdemokratiska och centerpartistiska ledarsidor.

Youtubeklippet med över en halv miljon visningar har hjälpt till att bygga bilden av en verklighetsfrånvänd snobb.

Anna Kinberg Batra fotograferad på Mariaberget. ”Jag lärde mig att aldrig ta för givet att … att aldrig ta tillhörighet för givet egentligen. Vänner vinner man och är därför väldigt rädd om.”
Anna Kinberg Batra fotograferad på Mariaberget. ”Jag lärde mig att aldrig ta för givet att … att aldrig ta tillhörighet för givet egentligen. Vänner vinner man och är därför väldigt rädd om.” Foto: Staffan Löwstedt
Annons

Jag förstår att man kan klistra på en snobbstämpel på mig men jag tycker inte att den är sann.

Men personer som står Anna Kinberg Batra nära påstår att hon är mer präglad av utlandsåren i Rotterdam än skoltiden i Djursholm. Av ett slags utanförskap i de kretsar hon associeras med.

En bild hon känner igen sig i.

– Jag förstår att man kan klistra på en snobbstämpel på mig men jag tycker inte att den är sann. Tvärtom har jag alltid känt att jag inte passar in och det har lett till att jag måste bevisa mig hela tiden. Det är ganska konstigt att ha bott utomlands och komma hem, för man kan språket och hör hemma, känner man själv, men det är ändå något som inte stämmer.

Har man få vänner håller man hårt i dem.

– Jag lärde mig att aldrig ta för givet att … att aldrig ta tillhörighet för givet egentligen. Vänner vinner man och är därför väldigt rädd om.

Insikten har präglat hennes politiska gärning.

När hon tillträdde som partiledare valde hon i stort att behålla den tidigare staben. Av de vänner hon skaffat sig i politiken rekryterade hon chefsekonomen Hans Lindberg, partisekreteraren Tomas Tobé, gruppledaren Jessica Polfjärd och presschefen Linda Norberg.

Annons

Anna Kinberg Batras dotter kallar Linda för ”sin moster”.

De förhållandevis få nyrekryteringarna berodde dels på Moderaternas ekonomiska kris efter valförlusten, dels på ledarens rädsla att offra vänner i jobbet. Flera beskriver det som ett strategiskt misstag.

– Jag hade kanske haft nytta av ha några fler av dem på insidan. Men jag skulle inte riskera en privat vänskapsrelation för mitt jobb, säger hon.

Vänner beskriver hur hon alltid varit noga med att skilja på sitt privata och professionella jag.

Privat beskrivs hon som ”varm, lojal och nästan roligare än sin man om man är på middag hos dem”.

Hon håller med om det mesta, utom att hon skulle vara roligare än sin man, komikern David Batra.

– Men jag gillar att vara gift med en komiker. Det gör att man tar sig själv på mindre allvar. Jag tror att folk förväxlar det med mig. Jag tar mitt jobb på stort allvar, men jag tar inte mig själv på särskilt stort allvar.

Premiär för David Batras och Anna Kinberg Batra humorföreställning  ”Elefanten i rummet - han som är gift med henne” på Rival i Stockholm. ”Jag gillar att vara gift med en komiker. Det gör att man tar sig själv på mindre allvar.”
Premiär för David Batras och Anna Kinberg Batra humorföreställning ”Elefanten i rummet - han som är gift med henne” på Rival i Stockholm. ”Jag gillar att vara gift med en komiker. Det gör att man tar sig själv på mindre allvar.” Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Annons

Paret har berättat om att de hade svårt att skaffa barn. Det tog tre år att bli gravida och i sjunde månaden hamnade Anna Kinberg på sjukhus med multipla blodproppar. Situationen var kritisk.

Det var skrämmande att ligga på sjukhus och titta i taket och undra om man ska dö

– Det var skrämmande att ligga på sjukhus och titta i taket och undra om man ska dö. Sedan blev det tyst i magen och det oroade mig ännu mer. Men då kom det en läkare och tryckte till ordentligt och fick en spark tillbaka och det minns jag jättejättestarkt. Där låg hon och växte precis som hon skulle. Vuxenkroppen fick man lappa ihop efteråt. Det tog ett halvår.

Hon beskriver hösten som följde som livsavgörande både personligt och politiskt. Dottern föddes och alliansen vann valet.

Fredrik Reinfeldt frågade om hon ville bli ordförande i EU-nämnden.

– Jag förstod att det är nu det händer i livet om jag ska vara med. Jag tänkte att det går ju inte, nu har livet kommit emellan så det går inte. Då fick jag väldigt bra stöd av min chef som då var en han och tyckte att det går ju visst, var föräldraledig först och ta uppdraget till våren.

Annons

När hon nio år senare förstod att hon hade chans att efterträda Fredrik Reinfeldt som partiledare gick hon igenom liknande kval.

– Livet är större än vilket jobb som helst, även partiledarskapet, säger hon.

Så varför tog hon jobbet?

Hon skriver i boken att det, vid sidan av lockelsen i att bli Sveriges första kvinnliga statsminister, fanns uppenbara nackdelar. För henne själv, för familjen. Varje steg utanför hemmet skulle bevakas.

Sedan tänkte hon tvärtom. Hon skriver:

”Vad skulle hända med vår familj och min och Davids relation om jag tackade nej och sedan blev bitter över det resten av livet, ångrade mig och beslutet kastade långa skuggor över vår familj?”

Andra gången vi ses kommer hon direkt från morgon-tv, där hon marknadsfört sin bok.

Vi går förbi en löpsedel. ”GÖRAN PERSSON: NYVAL KAN BEHÖVAS”.

Hon noterar den, rycker på axlarna.

kan en före detta partiledare också agera.

När jag mejlar henne efter Kristerssons nederlag i statsministeromröstningen, ger hon åter politikersvar:

Gjorde Moderaterna rätt?

– Jag tror alla moderater alltid vill genomföra så mycket moderat politik som möjligt.

Annons

Vad bör Kristersson göra nu?

– Det ska han bestämma. Det är svårt att ha hans roll. Jag vet det.

Vad tycker du om Annie Lööfs och Jan Björklunds sätt att agera?

– Alliansen bilades en gång för att söka regeringsmakten och genomföra reformer tillsammans. Det är klart att vi är många som är besvikna på dagens situation.

Och om att det nu är tre block i svensk politik?

– Det politiska landskapet är redan förändrat jämfört med 2006. Det måste alla partier förhålla sig till.

Ser du någon lösning på regeringsfrågan?

– Ja, en ny regering. Det är flera steg kvar tills den bildas men jag hoppas att den leds av Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson röstades ner som statsminister i en historisk omröstning den 14 november. ”Om det inte blir han som vinner då kommer det bli besvikelse. När det är för lite mat i krubban så händer det att hästarna bits”, kommenterar den förra M-ledaren motgångarna för partiet.
Ulf Kristersson röstades ner som statsminister i en historisk omröstning den 14 november. ”Om det inte blir han som vinner då kommer det bli besvikelse. När det är för lite mat i krubban så händer det att hästarna bits”, kommenterar den förra M-ledaren motgångarna för partiet. Foto: Staffan Löwstedt

Hon är mer frispråkig live. Regnet hänger i luften över Mariaberget där fotografen Staffan Löwstedt porträtterar henne.

En man på en bänk känner igen den tidigare Moderatledaren och pekar för att visa sin bänkgranne.

Hon ser inte ut att lägga märke till dem.

När det är för lite mat i krubban så händer det att hästarna bits.

Vi går längre upp för gatan. Anna Kinberg Batra tycker sig skymta Ebba Witt-Brattström i ett fönster.

Hon önskar Ulf Kristersson lycka till, säger att det inte är slut än.

– Men om det inte blir han som vinner då kommer det bli besvikelse. När det är för lite mat i krubban så händer det att hästarna bits.

Företrädaren hoppas att partiet lärt sig en läxa.

– Det kan gå hett till på den allra högsta nivån. Det var många som inte ville att vi skulle bete oss så illa och att det skulle sluta som det gjorde för mig. Det var många som till och med skämdes och var arga på hur folk betedde sig. Jag hoppas att många dragit slutsatsen att man ska försöka undvika att bete sig illa, och särskilt inför allmän beskådan. Det är ingen vacker syn för någon.

”Egentligen uppfyller jag nog kraven för hur en högerledare ska agera men det var just när jag agerade skarpt åt höger som jag fick den absolut värsta kritiken i medierna för att vara hård”, säger Anna Kinberg Batra idag.

Foto: Staffan LöwstedtBild 1 av 8

Nu har Anna Kinberg Batra ett arbetsrum på Handelshögskolan. Utgivningen av hennes bok ”Inifrån” sammanfaller av en slump med Moderaternas misslyckande i statsministeromröstningen.

Foto: Staffan LöwstedtBild 2 av 8

Pressträffen där Anna Kinberg Batra meddelade att hon avgick. ”Man är alldeles omtumlad och mörbultad och det tar ett tag innan man reser sig på fötterna och sträcker på sig”, säger hon idag.

Foto: Tomas OneborgBild 3 av 8

”Min slutsats är att jag tycker inte att beslutet var fel och jag tycker inte att det togs för tidigt. Man skulle kanske ha gjort det tidigare”, säger Kinberg Batra om att hon valde att öppna partiets attityd mot SD.

Foto: Staffan LöwstedtBild 4 av 8

 Tilltädande partiledaren Ulf Kristersson, avgående partiledaren Anna Kinberg Batra och förre partiledaren Fredrik Reinfeldt på första bänk när Moderaterna håller extrastämma på ett hotell i Stockholm för att välja efterträdaren till Anna Kinberg Batra.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 5 av 8

Anna Kinberg Batra fotograferad på Mariaberget. ”Jag lärde mig att aldrig ta för givet att … att aldrig ta tillhörighet för givet egentligen. Vänner vinner man och är därför väldigt rädd om.”

Foto: Staffan LöwstedtBild 6 av 8

Premiär för David Batras och Anna Kinberg Batra humorföreställning ”Elefanten i rummet - han som är gift med henne” på Rival i Stockholm. ”Jag gillar att vara gift med en komiker. Det gör att man tar sig själv på mindre allvar.”

Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 7 av 8

Ulf Kristersson röstades ner som statsminister i en historisk omröstning den 14 november. ”Om det inte blir han som vinner då kommer det bli besvikelse. När det är för lite mat i krubban så händer det att hästarna bits”, kommenterar den förra M-ledaren motgångarna för partiet.

Foto: Staffan LöwstedtBild 8 av 8