Annons

Lydia Wålsten:Folkhälsomyndigheten är som tv-serien Succession

Populärkulturella likheter.
Populärkulturella likheter. Foto: Cheung/AP, Sandberg/TT. Bilden är ett montage.

Ett familjeföretag där den tidigare ledaren har svårt att släppa taget. Där ansvarsfördelningen blir oklar, på grund av vana och hävd. Det är vad mejlen från Folkhälsomyndigheten som Expressen rapporterat om ger intryck av.

Under strecket
Publicerad

Det är ett familjeföretag jag tänker på, när jag läser den e-post som journalisten Emanuel Karlsten har begärt ut från Folkhälsomyndigheten och som skickats mellan Anders Tegnell, konsulten Johan Giesecke och analyschefen Lisa Brouwers. Artikeln som publiceras i Expressen är bara del ett av två, men man får ändå en känsla för myndighetens toppskikt under pandemin. Buskis och fotbollsanda. Den sortens lagkänsla som byggs upp när det är vi mot världen.

Tv-serien ”Succession” handlar om ett familjeföretag där patriarken Logan Roy kämpar med uppgiften att lämna över nycklarna till sitt medieimperium till sina barn. Det går inte så bra. Då och då kan han inte motstå frestelsen att kliva in i olika processer för att demonstrera sin makt och, inte minst, visa att han fortfarande besitter unik kompetens. Visa i handling att man inte kan studera sig till framgång, utan att lika mycket handlar om magkänsla och erfarenhet.

Det är till Logan Roy tankarna går när man läser Johan Gieseckes svar på Tegnells frågor. På frågan om han vill arbeta på myndigheten svarar Giesecke med ett nonchalant: ”Varför inte?”. När han får frågan om vad han ska säga, när han blivit inbjuden att tala i Södertälje blir svaret: ”Nåt patriotiskt”.

Annons
Annons

Vissa menar att det bara är mejl. Men mellan raderna handlar det om vem som haft inflytande över svensk coronastrategi. I ett e-post ifrågasätter Giesecke exempelvis analyschefen, genom att fråga varför tjänstemän under henne har så mycket att säga till om. Analyschefen svarar överslätande: ”Haha, ja det är ju både bra och ibland irriterande!”

Formellt står Brouwers över Giesecke. Han är inte ens konsult när mejlet skickas, hon är chef vid myndigheten. Men informellt är Johan Giesecke den som rekryterat hennes chefer, fostrat självaste generaldirektören. Han refererar fortfarande till Tegnell och Carlson som ”sina pojkar”, trots att båda passerat 60 år. När han kritiserar en avdelningschef behöver det sättas i det ljuset.

Tegnell säger till Expressen att Giesecke inte har påverkat svensk coronastrategi mer än någon annan. Det vet vi inte, men det man kan säga säkert är att Gieseckes kontroversiella åsikter om viruset har styrt den svenska debatten. I SVT:s ”Morgonstudion” sade Giesecke exempelvis i april att 99 procent av de som smittats av corona inte vet inte om det, vilket, om det stämde, skulle tala för en flockimmunitetsstrategi. Samma uttalanden gjordes i internationell media. Frågan gick vidare till Anders Tegnell. Håller du med Giesecke? På presskonferensen den 7 maj svarar han att ”det är en siffra som nämns av allt fler”. Två veckor senare besöker tidigare statsepidemiolog Annika Linde vår podd Ledarredaktionen och sågar resonemanget: ”Jag blev så väldigt arg på Johan Giesecke när han talade om att hela världen kommer få det här viruset. Killgissning.”

”Väldigt arg” och ”killgissning” är starka ord från en företrädare. Men det som har framkommit hitintills är bekymrande. Eller för att citera immunologen och författaren Henrik Brändén om mejlen: ”som helhet ger detta mig en obehaglig undran om var gränsen egentligen går mellan att 'bygga arbetet på solid vetenskaplig grund', och att skjuta från höften.”

Vem lade fast Sveriges strategi? Och varför har man haft så svårt att erkänna uppenbara felbedömningar? Som grädde på moset kunde Aftonbladet i dag berätta att Folkhälsomyndigheten sekretessbelagt en mejlslinga om munskydd mellan Anders Tegnell, Norges statsepidemiolog Frode Forland och den europeiska smittskyddsorganisationen med hänvisning: utrikessekretess. Det finns redan för många exempel på myndigheter som har försökt undgå granskning på just det viset.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons