Annons

Folksam: Om företag inte blir klimatsmarta säljer vi

Ylva Wessén, tillförordnad VD och koncernchef för Folksam.
Ylva Wessén, tillförordnad VD och koncernchef för Folksam. Foto: Veronica Johansson

Halva Göteborg under vatten och värre skogsbränder än vi hittills sett. Klimatförändringarna påverkar också försäkringsbolagen.

– Vi vill inte dra någon gräns där vi inte kan försäkra vissa saker, som strandnära lägen, säger Ylva Wessén, tf chef på Folksam.

Under strecket
Publicerad

Inga salladstallrikar i personalmatsalen och återvinning av pappershanddukarna på toaletten. Det är två åtgärder som Folksam vidtagit för att bolagets verksamhet ska vara klimatneutral 2030.

På sikt handlar det om att helt se över allt från fastigheter och matsvinn till bilreparationer, berättade Folksams tillförordnade vd Ylva Wessén, på SvD Insurance Summit.

Folksam har också ett mål på längre sikt. År 2050 ska allt kapital som bolaget förvaltar, i dag 441 miljarder, vara placerat på ett klimatneutralt sätt.

– Vi ska nå dit genom påverkansarbete, genom att få företagen att förändra sig i en klimatsmart riktning. Men det är klart att vissa bolag inte kommer att vilja det, och då tar vi våra pengar därifrån, säger Yla Wessén.

2012 sålde bolaget alla sina aktier i Lundin Oil.

– Då gick det inte längre, vi hade försökt påverka dem i flera år men nådde inte fram.

En annan talare på temat hållbarhet var Länsförsäkringars naturskadespecialist Johan Litsmark. När han på SvD Insurance summit visar statistik över bolagets utgifter för naturskador är trenden tydlig. Med några undantag, som för stormen Gudrun 2005, ökar kostnaderna. Det handlar om allt från skogsbränder, stormar, skadedjur, åska och översvämningar till frys- och snöskador.

Annons
Annons

Även globalt ökar kostnaderna för naturskador, och 2017 var siffran den högsta någonsin. Det var också första gången en skogsbrand tog sig in på topp tio-listan över dyra händelser. 2018 var tre skogsbränder på topp tio.

Men det går att mildra konsekvenserna. Johan Litsmark menar att en större andel lövträd i skogen skulle minska brandrisken rejält. I de stora skogsbränder som drabbade Sverige sommaren 2018 hade en fjärdedel kunnat förhindras om brandkåren hade väntat längre innan de lämnade platsen. Och genom att bygga på ett annat sätt kan man undvika översvämningar.

– Vi kommer att behöva fundera om en strandtomt alltid är det självklara attraktiva boendet framöver, säger Johan Litsmark.

Hur påverkar detta då vanliga försäkringstagare? När risken ökar blir premierna dyrare, vilket har märkts på skogsfastigheter under de senaste fem-sex åren.

– På lång sikt, kanske 30 år, kommer det absolut att bli dyrare att ha en hemförsäkring för en strandvilla, säger Johan Litsmark.

Ylva Wessén är inte lika säker på att klimatförändringarna påverkar svenska försäkringstagare.

– Vi vill inte dra någon gräns där vi inte kan försäkra vissa saker, som strandnära lägen. Vi vill inte hamna i det ett läget.

Men det kan bli rejält mycket dyrare?

– Vi ser att naturskadekostnaderna har ökat, däremot ser vi inte att vi behöver göra vissa objekt som oförsäkringsbara i nuläget, säger Ylva Wessén.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons