SvD Perfect Guide
Annons

Food Pharmacy: Dags att vitaminbunkra

SPG:s hälsoexperter, duon bakom Food Pharmacy, fyller skafferiet med vitaminer och delar ett recept på koreanska köttbullar som är perfekta att frysa in.

Text: Food Pharmacy - 13 mars 2020

Mars 2020. Regnet står som spön i backen, hela staden luktar blöt hund och bunkringen pågår för fullt. Vi sitter på kontoret och studerar en lista över de vanligaste sakerna som folk bunkrar i Sverige i dessa virustider. Föga förvånande: handsprit och toapapper. Lite mer förvånande: mjölkpulver och pilsnerkorv.

Även om vi inte kommit igång själva med bunkringen så förstår vi poängen – inte minst för att det ger trygghet och lugn att känna sig väl förberedd. Det är lätt att stirra sig blind på livsmedel med lång hållbarhet i bunkringstider, men glöm inte att också köpa hem lite livsmedel som kan stärka din kropp och ditt immunförsvar så att du, om du väl drabbas, har givit din kropp lite bättre förutsättningar att bekämpa virus. Så, när du ändå är i affären och bunkrar – varför inte passa på att vitaminbunkra också!

Lite inspiration:
Vitaminbunkra frukt och grönt! Gå direkt till frysdisken eller frys in hemma. Frysta grönsaker innehåller i många fall mer näring än de som skördats för tidigt, färdats långt och vistats länge i rumstemperatur.

Annons
Annons

När du köper torrvaror – fokusera på näringsrika sädeslag som durrakorn, quinoa och bovete istället för klassisk bukfylla (vitt ris och vanlig vit pasta).

Glöm inte alla baljväxter!

Nötter och frön. Att baka med, snacksa på, toppa med.

Kom ihåg mjölksyra. Hälsosamt och lång hållbarhet!

Med dessa saker i frys och skafferi har du bunkrat som en riktig näringsjägare i virustider. Och inte minst har du boostat ditt immunförsvar, inte bara för din egen skull utan också för andras. Vi vill även passa på att tipsa om våra koreanska köttbullar, som är perfekta att frysa in.

Koreanska köttbullar

Ingredienser

1 förp förkokta kidneybönor
1 vitlöksklyfta (krossad)
1/2 gul lök, hackad
1 tsk timjan
1 msk tomatpuré
1 tsk tamarisoja
1/4 dl havregryn
1/2 dl solrosfrön
salt & peppar

BBQ-såsen:
4 tsk honung
2 tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
1 msk tamari
1 tsk sesamolja
1 tsk färsk ingefära, finhackad
salt & peppar
2 vitlöksklyftor, finhackade

Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj av bönorna.
2. Stek lök och vitlök i en panna med lite olja och vatten tills de mjuknat.

3. Lägg solroskärnorna och havregrynen i en mixer och mixa tills de blivit till ett fint mjöl.

4. Lägg bönorna i mixern och pulsa flera gånger. Lägg ner resten av ingredienserna och fortsätt pulsa tills allt blandats. Smaka av med salt och peppar.

5. Rulla 15 köttbullar.

6. Baka i ugnen på en plåt i 15 minuter (vänd på dem efter halva tiden).

7. Dags för såsen. Hetta upp alla ingredienserna i en kastrull och lägg sist i köttbullarna. Toppa med sesamfrön och hackad purjolök (frivilligt) och servera med quinoa och grönsaker.

Annons