Hälsa

Food Pharmacy: Därför är grönkålen här för att stanna

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, om grönkålens alla hälsofördelar.

Vi har precis släppt en kokbok och i samband med detta har vi gjort en del intervjuer, varav en stack ut lite extra. Den började väldigt bra tills journalisten plötsligt frågade Lina vilken som var hennes favoritgrönsak. Varpå Lina svarade:

Annons

– Grönkål.

Journalistens penna tvärnitade. Journalisten, som hittills inte släppt blicken från sitt block, sökte allvarligt upp Linas blick.

– Nä, nu ljuger du. Ingen kan ha grönkål som favoritgrönsak.

Vad vi vet som journalisten uppenbarligen inte hade koll på är att det finns en liten antioxidant i grönkål som heter lutein och som tillhör en stor familj av fettlösliga ämnen från växtriket som kallas karotenoider. Studier på djur och friska människor har visat att karotenoider dämpar låggradig inflammation i kroppen, vilket gjorde att forskare vid Linköpings universitet blev intresserade av att undersöka om karotenoider även kunde dämpa inflammation hos sjuka människor som har mer retliga immunceller. Sagt och gjort, forskarna valde att titta på patienter med kärlkramp, eller som haft en hjärtinfarkt, eftersom de lider extra mycket av låggradig inflammation i blodet vilket i sin tur ökar risken för en ny hjärtinfarkt. Studien visade att lutein kunde dämpa den låggradiga inflammationen även hos den här gruppen.

Att studien gjordes på sjuka människor innebär dock inte att vi inte behöver lutein förrän vi blir sjuka. Tvärtom visar forskning att lutein även är viktigt för friska människor att få i sig i förebyggande syfte eftersom lutein dämpar åderförkalkningen, och studier visar att unga människor med höga nivåer av lutein i blodet inte har lika förtjockade kärlväggar som andra.

Men i stället för att dra den här långa harangen så kliade sig Lina i huvudet, drog en djup suck och sa:

– Ja men skriv avokado istället då.

Varpå journalisten glatt antecknade “avokado” i sitt block och så var det inte mer med det.

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Till Toppen