Hälsa

Food Pharmacy: Därför har vi gjort slut med det vita sockret

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, svarar den här veckan på en läsarfråga.

Nä men vad säger ni, ska vi ta och tjuvkika lite i Linas mejlbox?
Hej Food Pharmacy,

Annons

Jag älskar era böcker, blogg och podd! Ni har verkligen inspirerat mig (en gammal sockerråtta) att se över mina matvanor och inte minst mitt sockerintag. Jag är lite nyfiken på hur ni tacklade omgivningen när ni slutade med socker? Sedan jag införde sockerstopp har jag insett att jag ständigt behöver försvara mitt hälsosamma val att inte äta socker. Rätt märkligt ändå, förut när jag åt alldeles för mycket socker var det ingen som kommenterade vad jag åt men nu när jag avstår från socker är det som att jag måste försvara detta hela tiden inför vänner, familj och kollegor. Snälla hjälp mig – hur ska jag få min omgivning att respektera mitt val utan att behöva försvara mig hela tiden?

Glada hälsningar från Lisa

Halloj Lisa!

Tack för ditt mejl. Det var så spot on att vi publicerar det i en krönika i SvD Perfect Guide. Saken är nämligen den att vi verkligen känner igen oss själva i det du skriver, inte bara i hur vi varit tvungna att ursäkta oss när vi inte tog bullen som serverades till fikat, men också i att ha åsikter om att de som inte äter godsaker vid fikat är "party poopers".

Nu tänker vi ju inte att du ska hålla ett brandtal för dina vänner, men vi tror faktiskt att det finns många i dag som inte känner till att vi äter ungefär fyra gånger mer socker än vad Livsmedelsverket rekommenderar. I dag är fetma och diabetes typ 2 våra stora folksjukdomar och felaktig mat bidrar till dessa. Runt 422 miljoner människor runtom i världen beräknas ha diabetes typ 2 och nästan 40 procent av den vuxna befolkningen är överviktiga eller lider av fetma vilket är svindlande siffror med tanken på den ökade risken för andra sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, vissa former av cancer, demens och polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). För oss var ovanstående fakta en rätt bra anledning att se över våra matvanor. Som riktiga godisgrisar hade vi fördomen att det fanns en motsättning mellan vad som var gott och vad som var nyttigt. När vi sedan upptäckte att man kunde fika och äta desserter som smakar minst lika gott – men som inte höjer blodsockret lika chockartat som traditionella bakverk och godis – så var det solklart för oss att vi ville göra slut med det vita sockret.

Så antingen testar du att svara det till dina vänner, familj och kollegor. Eller så bjuder du dem på Food Pharmacys chokladbollar nästa gång ni fikar?

Ha det fint!

/Lina och Mia

Chokladbollar 2.0

2 dl ekologiska havregryn
7 st färska dadlar
3 msk kallpressad, rå kokosolja
0,5 dl kokosflingor
1 krm vaniljpulver (eller en vaniljstång)
1 krm salt
2 msk kakao
kokosflingor (att rulla i)

Mixa allt till en stor boll. Går inte smeten ihop späd så med lite kaffe eller vatten (räcker med typ 1 tsk). Forma bollar och rulla i kokos. Håller upp till en hel vecka i kylen.

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Till Toppen