Mat & dryck

Food Pharmacy: Fish taco med gott samvete

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, guidar oss till att välja rätt i fiskdisken och hur man lagar smarriga fish tacos.

En stund i fiskdisken kan få vem som helst att känna sig bakom flötet. Med kurrande mage ska du hålla reda på KRAV-märkt, MSC-märkt och ASC-märkt, och samtidigt skilja på rödlistade och godkända firrar. Men är det verkligen så svårt? Den senaste veckan har vi djupdykt ner i fiskdisken för att en gång för alla räta ut frågetecknen.

Annons

Och vet du vad? Att äta schysst fisk med gott samvete är inte svårt alls. Välj om möjligt KRAV-märkt fisk för då undviker du fisk som är fångad genom bottentrålning, en fiskemetod som förstör livsmiljön i havet och ger stora bifångster. Att välja MSC- eller ASC-märkt fisk är också bra. De är båda internationella hållbarhetsmärkningar som bland annat garanterar att fisken kommer från livskraftiga bestånd (MSC) eller har odlats på ett ansvarsfullt, miljömässigt hållbart och socialt hållbart sätt (ASC). Håller du dig till märkningarna är du naturligtvis på säkra sidan, men eftersom inte alla fiskar får en stämpel kan det vara bra att själv hålla koll på vad som är rödlistat.

Nåväl, ikväll ska vi ha gäster på middag och vi har bestämt oss för att bjuda på Fish Taco à la Food Pharmacy. Det blir mangosalsa, guacamole och hemmagjort majsbröd. Men framför allt så blir det KRAV- och MSC-märkt sej!

Fish taco med gott samvete

Börja med att ta en snabb dusch, det uppskattar gästerna. Ta sedan fram två stora sejfiléer. Skär dem i fyrkantiga små munsbitar och marinera i valfri mängd koriander, chili, vitlök, lime, ingefära, tamari och honung. Stek på låg temperatur och ställ åt sidan.

Ta på dig något festligt och blanda 2 dl majsmjöl, 1 dl psylliumhusk, 1/2 tsk bakpulver och en nypa salt i en skål.

Tillsätt 2 dl vatten och 1-2 msk rapsolja och rör runt tills du får en smidig deg.

Dela upp degen i sex delar som du formar till små bollar. Lägg en boll mellan två bakplåtspapper och kavla ut dem till tunna runda tortillabröd, lägg i stekpannan och stek på låg temperatur i några minuter per sida.

Grattis! Du har precis bakat din livs första tortilla.

Fyll brödet med fisken och allt annat du gillar. En guacamole på avokado, vitlök, lime, koriander, havssalt och nymalen svartpeppar? Fint skivad rödlök snabbpicklad i 1 dl vatten, 1 msk äppelcidervinäger och en nypa salt? Fint tärnad mango? Hackad färsk koriander? Chilimajonnäs? Rubbet?

Middagen är färdig och gästerna kommer om fem minuter. Nu återstår bara en sak: att bestämma vad vi ska ha på oss.

Tac-o-hej.

Till Toppen