SvD Perfect Guide
Annons

Food Pharmacy: Fördelarna med mindre kött och mer baljväxter

SPG:s hälsoexperter om hälsofördelarna med att äta mer baljväxter.

Text: Food Pharmacy - 15 november 2018

Visste ni att genom att halvera köttkonsumtionen och istället addera mer bönor, ärtor och linser, så kan vi minska utsläppen av växthusgaser från kosten med hela 20 procent? Enligt en studie, som publicerats i tidskriften Renewable Agriculture and Food Systems skulle dessutom vårt intag av viktiga näringsämnen förbättras och stora områden med jordbruksmark frigöras.

En grupp forskare vid SLU, LNU och JIBS har studerat ett scenario där köttkonsumtionen i Sverige minskar med 50 procent och ersätts med svenskodlade baljväxter (ärtor, bönor och linser). I scenariot bör köttkonsumtionen i första hand förändras genom minskad import och man utgår därför från att bibehålla mjölk- och nötköttsproduktion i Sverige, men att minska gris- och kycklingproduktion med cirka 30 procent.

Studien visar att baljväxterna skulle höja vårt intag av fibrer och folat, som de flesta av oss har svårt att få i oss tillräckligt av. Samtidigt skulle befolkningen som helhet bibehålla samma intag av energi, protein, fett, vitamin B12, zink och järn. Bra, eller hur?

Annons
Annons

För att täcka det ökade behovet av baljväxter behöver vi odla mer, men också fler sorters ärtor, bönor och linser i Sverige. En sådan ökning bedöms av experterna som möjlig, och dessutom skulle diversifieringen av odlingssystemen innebära en hel del miljövinster. Om scenariot ska bli verklighet krävs också satsningar på infrastruktur, samt ett ökat intresse för svenska baljväxter hos fler konsumenter.

Det där sista kan vi ju hjälpa till med redan idag. Vi föreslår därför att du omedelbums snor ihop följande:

Snabb ärtpesto
(1 skål)

2 stora nävar basilika
1 dl pumpakärnor
1 liten vitlöksklyfta
1 dl kallpressad olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
300 gram gröna ärtor

Mixa basilika, pumpakärnor, vitlöksklyfta, olivolja och äppelcidervinäger. Mosa ärtorna lätt tillsammans med peston till ett lagom kross. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Annons