SvD Perfect Guide
Annons

Food Pharmacy: Smoothie som smakar morotskaka

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, firar morotskakans dag med en antiinflammatorisk morotskakssmoothie.

Text: Food Pharmacy - 28 januari 2019

Den tredje februari (alltså nu på söndag) är det morotskakans dag och det firar vi gärna eftersom morotskaka, och då kanske främst själva morötterna, är bra på så många olika sätt.

För det första är Sverige nästan helt självförsörjande på morötter, vilket gör att vi med gott samvete kan äta morötter alla dagar i veckan om vi så önskar. Så mycket som 9 av 10 morötter som konsumeras i Sverige är faktiskt odlade här. Dessutom är de långsmala rotfrukterna fullproppade med vitamin C och D, något som är extra viktigt att få i sig så här i januari och februari. Morötter innehåller också karoten som är ett förstadium till vitamin A och som sägs vara effektivt mot fria radikaler. Faktum är att det är just karotenet som ger moroten sin brandgula färg.

Nu blir det lite morotshistoria här, men det sägs faktiskt att själva morotskakan blev populär redan under andra världskriget och då tack vare sockerransoneringen. Fikasugna letade med ljus och lykta efter en bra ersättare i desserter och upptäckte då hur fint morotens naturliga sötma funkade i kakor och bakverk. Idag är morotskakan en storfavorit, och ja, till och med så poppis då att den har fått en alldeles egen dag i kalendern.

Annons
Annons

Så, idag tänkte vi helt enkelt bjuda dig på receptet på en smoothie med smak av morotskaka. Den stillar vilket sötsug som helst och består av en härlig arsenal av antiinflammatoriska kryddor. Glad morotskakans dag!

Morotskakssmoothie
(2 glas)

1 morot
1 grön banan (gärna fryst i skivor)
1 tsk malen kanel
1⁄2 tsk malen kardemumma
1⁄4 tsk malen ingefära
6 valnötter (gärna blötlagda)
2 1⁄2 dl valfri växtbaserad mjölk

Skala inte, utan skrubba moroten och dela den sedan grovt. De flesta nyttigheterna sitter nämligen i skalet. Om du har köpt morötter med blast sparar du blasten och slänger i den i din favoritsmoothie, eller mixar den till en pesto tillsammans med basilika, vitlök, hasselnötter och citron.

Lägg morotsbitarna, bananen (vi väljer alltid gröna bananer eftersom de innehåller mer av dunderfibret pektin), kanel, kardemumma, ingefära, valnötter och kall växtbaserad mjölk i en mixer och tryck på start. Lägg gärna i några isbitar om du vill ha den extra kall och mixa till en slät smoothie. Häll upp i två glas. Skål!

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Annons
Annons