Annons

För få flyktingar får bostad: ”Kommuner behöver paus”

Bara strax över hälften av de flyktingar som skulle placeras i kommuner i år har placerats. Nu säger kommunerna att de måste få en paus.

Under strecket
TT
Publicerad

Flyktingar som anlände till Malmö förra vintern.

Foto: Stig-Åke Jönsson/TTBild 1 av 1

Flyktingar som anlände till Malmö förra vintern.

Foto: Stig-Åke Jönsson/TTBild 1 av 1
Flyktingar som anlände till Malmö förra vintern.
Flyktingar som anlände till Malmö förra vintern. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Enligt SKL har ungefär 12 000 av de nästan 22 000 personer som skulle få bostad i en kommun har placerats, med mindre än tre månader kvar på året. 2017 ska kommunerna hitta boende till ytterligare 30 600 personer.

Räknar man med även de som bosatt sig på egen hand plus anhöriga har kommunerna tagit emot nästan 39 000 personer hittills i år.

– Förra hösten ställde kommunerna upp för staten när de asylsökande kom, nu när det inte är samma tryck kanske staten borde ställa upp för kommunerna, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) säger till TT att hon förstår att kommunerna är frustrerade.

– Vi sade för ett år sen när vi skärpte asyllagstiftningen att Sverige behöver andrum och det behovet fortplantar sig nu i systemet. Från att ha legat hos migrationsverket kommer det nu ut i arbetsförmedling och kommuner och det är en stor ansträngning. Jag tror vi klarar det, men visst sjutton är det tufft, säger hon.

Annons
Annons

I början av veckan skrev 23 moderata kommunalråd och oppositionsråd i Stockholm ett brev till regeringen och bad dem att tillfälligt stoppa utslussningen av människor från asylboenden till kommunerna med hänvisning till bostadsbristen. Kommunalråden i Stockholm får medhåll från partikamrater i Skåne.

– Du kan plocka i princip vilken kommun som helst i Skåne och de skulle hålla med, det finns stora problem med att hantera boendesituationen, säger Lars-Ingvar Ljungman, förbundsordförande för Moderaterna i Skåne.

Socialdemokraterna förhåller sig mindre kritiska. TT har haft kontakt med åtta av de mest tätbefolkade kommunerna i Västra Götaland, bland annat Göteborg, som stämmer in i bilden att bostadsbristen är ett problem, men de tror sig kunna klara mottagandet.

Per-Arne Andersson på SKL säger att flera kommuner i storstadsområdena har problem med att ta emot de nyanlända som anvisats dem. Mottagandet har fått skjutas till slutet av året för att kommunerna ska hinna ställa i ordning till exempel modulhus.

– Det kan bli bättre om man ger kommunerna lite andrum, till exempel genom att inte ha så bråttom med att stänga asylboenden som fungerar, säger han.

– Jag tror det är svårt, vi kan inte tvinga någon som fått uppehållstillstånd att bo kvar på en anläggning, då får vi fler som Ebo-bosätter sig och det ser jag som ett sämre alternativ, säger Ylva Johansson.

I Malmö vill Socialdemokraterna i stället att Ebo-systemet, där nyanlända själva väljer var de ska bo, ska förändras.

– Den nya anvisningslagen är absolut nödvändig, de som tidigare stått och tittat på ska inte kunna ducka, men så länge Ebo finns kvar i den utformning den har i dag kommer den leda till mer social utsatthet och trångboddhet. Många flyttar in hos någon som redan bor för trångt och det var inte såhär det var tänkt att fungera, säger kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Ylva Johansson säger att hon förstår Malmös problematik, men att Ebo inte kommer ändras den närmaste framtiden.

– Det är inte vad vi har på dagordningen nu, även om jag gärna skulle se att vi hade fler på anvisning. Då skulle det vara möjligt att få en bättre rättvisa, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons