Annons

För gammal för att lära dig spela? Struntprat!

Brukar du säga att du är ”tondöv” och därför inte kan sjunga eller ”för gammal” för att lära dig spela ett instrument”? Nonsens! Det är aldrig för sent att kasta sig in i musikens värld. Låt 2019 bli året då du gör en musikalisk nystart.

Under strecket
Publicerad

Rent motoriskt kan det vara svårare att lära sig ett instrument som vuxen, men det finns fördelar med att börja sin musikaliska bana senare i livet.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Rent motoriskt kan det vara svårare att lära sig ett instrument som vuxen, men det finns fördelar med att börja sin musikaliska bana senare i livet.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Rent motoriskt kan det vara svårare att lära sig ett instrument som vuxen, men det finns fördelar med att börja sin musikaliska bana senare i livet.
Rent motoriskt kan det vara svårare att lära sig ett instrument som vuxen, men det finns fördelar med att börja sin musikaliska bana senare i livet. Foto: Lars Pehrson

När jag var tio år ville jag börja spela fiol. Men eftersom kön till kommunala musikskolans lektioner var för lång blev jag istället erbjuden den mindre populära trombonen. Inte riktigt samma sak, men man får inte vara för kräsen så jag sa ändå ja och stod ut med svullna läppar, salivstänk och väsande tut i två år.

I dag ångrar jag förstås att jag inte fortsatte, tänk så fräckt att langa upp trombonen och riva av ett svängigt solo som partytrick.

”Jag önskar att jag hade lärt mig spela ett instrument som liten, nu är jag för gammal” är en vanlig fras bland vuxna som inte utövar musik. Det stämmer att barn lär sig snabbare och eftersom kroppen fortfarande växer är deras händer mer böjliga, menar konsertpianisten och pianopedagogen Zinaida Oganova Larsson som driver Virtuoso Musikskola.

Annons
Annons

– För vuxna kan det motoriska vara lite svårare i början.

Men det finns faktiskt fördelar med att börja sin musikaliska bana senare i livet, säger hon.

– Vuxna förstår ofta den teoretiska delen på en gång och har därför ett försprång där. Dessutom har de ofta större intresse och motivation.

Sitter man med en pianoövning kan man inte fundera över vad man ska laga till middag.

Hon har elever i alla åldrar, den äldsta nybörjaren har fyllt 80 år. Och det finns många anledningar till att utöva musik förutom den rent estetiska upplevelsen. Studier har visat att barn som spelar instrument har lättare för sig i skolan, är mer målinriktade och har högre iq.

För vuxna minskar musikutövandet åldrandets effekter på minnet och på de kognitiva funktionerna. Musik, och särskilt eget utövande, minskar dessutom stress, stärker immunförsvaret och ökar vårt välbefinnande.

– Många vuxna lever hektiska liv och har svårt att varva ner. Men sitter man med en pianoövning kan man inte fundera över vad man ska laga till middag, då kan man inte spela. Flera av mina vuxna elever upplever pianoövningen som en meditationsstund, säger Zinadia Oganova Larsson.

För nybörjaren kan det finnas upplevda hinder att ta sig över. Ett sådant är notläsning – behöver man kunna det för att lära sig spela ett instrument? Zinaida Oganova Larsson menar att det naturligtvis går att spela på gehör men att man om man vill komma lite längre, särskilt inom den klassiska musiken, nog behöver lära sig noter. Förståelsen för notsystemet behöver dock inte ta lång tid, en eller ett par lektioner kan räcka. Sedan krävs förstås övning för att på riktigt behärska notläsandet.

Annons
Annons

– Konst tar tid, man måste ha respekt och tålamod för det. Men i noterna väntar en fantastisk teorivärld som berikar vårt uttryck och våra liv. Vi får en inblick i hur kompositören tänkte och kände. Det är som en rad med guldklimpar som slutligen leder fram till en skatt.

Alla kan definitivt träna upp sig så pass att de kan vara med på exempelvis en allsång utan att känna sig rädda eller dumma.

Ett annat motståndsmoment är tanken på att behöva börja från början och traggla ”Spanien” och "Till Paris” tillsammans med femåringar. Men många av de enkla första pianostyckena är faktiskt klassiska kompositioner.

– Ganska få vet att vår kanske mest kända låt, ”Blinka lilla stjärna”, är en gammal fransk visa som populariserades av Mozart. Och så har vi Beethovens nionde symfoni som kallas ”Månaderna”. Man får tänka bort de barnanpassade namnen. Men som lärare får man också anstränga sig för att hitta enkla stycken som passar vuxna.

För att lära sig spela är det viktigt att ha tillgång till instrumentet, helst hemma så att du kan öva varje dag. Alla har kanske inte möjligheten att skaffa sig ett piano. Men musicera kan vi göra ändå. En sångröst bär vi alla på, enligt sångpedagogen Henrik Ekman:

– Alla kan definitivt träna upp sig så pass att de kan vara med på exempelvis en allsång utan att känna sig rädda eller dumma.

Människor som tycker sig inte kunna sjunga säger ibland att de är tondöva. Henrik Ekman menar att de flesta kan lära sig att sjunga rent, men att det i första hand handlar om att lära sig att lyssna och via bra sångteknik lösa upp svalgspänningar som i sin tur hjälper stämbanden att sträcka ut för att nå önskad tonhöjd.

– Ofta har man bara inte reflekterat eller lyssnat på sin egen röst. Då kan det handla om att träna örat och förstå: ”Här är min ton och så här låter tonen på pianot.” Börjar man träna upp den medvetenheten så kan saker falla på plats ganska snabbt.

Människor kan börja se dig på ett helt annat vis.

Och för den som vågar ta klivet in i musikutövandets värld kan mycket hända. Både Zinaida Oganova Larsson och Henrik Ekman berättar om självförtroendet det ger att ta små steg framåt, titta tillbaka och se att man faktiskt kommit en bra bit.

– Det kan vara otroligt personlighetsutvecklande att lära sig sjunga. Om du har en lågmäld talröst så kan det först vara svårt att våga ta platsen som en större sångröst innebär, men det kan vara väldigt utvecklande när du väl gör det. Människor kan börja se dig på ett helt annat vis, säger Henrik Ekman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons