Annons

Sandra Johansson:Ett kvitto på att tiderna inte har förändrats

Under högljudda protester röstade senaten ja till Trumps nominering till Högsta domstolen, Brett Kavanaugh, som anklagas för sexuella övergrepp. Han blir den andra domaren med ett av USA:s mest prestigefyllda jobb och sexanklagelser hängandes över sig. För många är omröstningen ett kvitto på att tiderna inte har förändrats.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Christine Blasey Ford 2018 och Anita Hill 1991. Båda vittnade mot domare som röstades in i USA:s högsta domstol.

Foto: TT Bild 1 av 2

Kavanaugh under han utfrågning.

Foto: Tom Williams / TT Bild 2 av 2

Christine Blasey Ford 2018 och Anita Hill 1991. Båda vittnade mot domare som röstades in i USA:s högsta domstol.

Foto: TT Bild 1 av 1
Christine Blasey Ford 2018 och Anita Hill 1991. Båda vittnade mot domare som röstades in i USA:s högsta domstol.
Christine Blasey Ford 2018 och Anita Hill 1991. Båda vittnade mot domare som röstades in i USA:s högsta domstol. Foto: TT

NEW YORK ”En nationell skam” och ”en cirkus”. Det var Trumps nominering till Högsta domstolen, Brett Kavanaughs, aggressiva ord i senaten när han anklagades för sexuella övergrepp som han menar är en politisk smutskampanj från Demokraterna. Samma ord använde nuvarande Högsta domstolsdomaren Clarence Thomas när han under sin nomineringsprocess försvarade sig mot anklagelser om sexuella trakasserier 1991. Han sitter nu som domare på livstid, precis som Kavanaugh väntas göra.

Inför omröstningen riktades fokus mot de två kvinnliga, republikanska senatorerna Susan Collins och Lisa Murkowski. Demokrater hoppades att deras syn på abort (de är inte abortmotståndare, tvärtemot partilinjen och Kavanaughs förväntade linje i domstolen) och erfarenheter som kvinnor skulle hindra dem från att rösta ja till Kavanaugh. Murkowski la ner sin röst men Collins röstade ja.

Annons
Annons

Kavanaugh under han utfrågning.

Foto: Tom Williams / TT Bild 1 av 1

I ett långt tal om sitt beslut pekade Collins på hur principen om ”oskyldig till motsatsen är bevisad” inte kan överges.

Frågan om Kavanaugh drivs av starka politiska intressen. Demokraterna är rädda att han ska inskränka aborträtten, hbtq-personer rättigheter och lätta på klimatregleringar. För republikaner och Trump är Kavanaugh en viktig politisk seger, inte minst inför kongressvalet i november, även om de samtidigt kan riskera att stöta sig med kvinnliga väljare. Majoriteten av republikanska kvinnor stödjer fortfarande Kavanaugh och i sin kampanj lovade Trump väckelsekristna grupper en värdekonservativ domare som kommer döma till abortmotståndarnas fördel. På ett kampanjmöte i Mississippi hånade Trump kvinnan som anklagar Brett Kavanaugh; Christine Blasey Ford.

I ett långt tal om sitt beslut pekade Collins på hur principen om ”oskyldig till motsatsen är bevisad” inte kan överges. Hon sa att hon ställt det påstådda våldtäktsförsöket i början av 80-talet mot standarden ”mer troligt än inte.”

Kavanaugh under han utfrågning.
Kavanaugh under han utfrågning. Foto: Tom Williams / TT

Det problematiska i processen kring Kavanaugh är förstås bristen på fakta. Den politiska processen är inte en rättsprocess och att bevisa vad som hände eller inte hände är svårt för båda parter. Demokrater ville därför se en mer omfattande utredning. Frågan om hur overifierade anklagelser ska hanteras är inte bara en fråga i kongressen utan något hela det amerikanska näringslivet brottas med. Man efter man anklagas för övergrepp och trakasserier som ibland ligger långt tillbaka i tiden då det har tagit tid innan kvinnor har blivit lyssnade på. Collins sa sig tro på Blasey Ford men betonade sedan alla svagheter i Fords berättelse. Collins förtydligare senare att hon tror Blasey Ford blivit attackerad men inte av Kavanaugh. Blasey Ford sa i sitt vittnesmål att hon är ”100 procent säker”.

Att förvägra Kavanaugh platsen vore inte rättvisst utan bevis, slog Collins – och många med henne – fast. Andra menar att en plats i Högsta domstolen inte är en rättighet. Omröstningen som skedde under högljudda demonstrationer slutade med en senat lika splittrad som det amerikanska folket: 50 mot 48 nästan helt enligt partilinjerna. Tillsammans med Clarence Thomas och de andra konservativa domarna utgör Kavanaugh nu inom kort en majoritet på fem värdekonservativa domare mot de fyra mer liberala i USA:s mäktiga Högsta domstol.

Omröstningen kan driva demokrater till valurnorna i kongressvalet i november i hopp om större inflytande. För bilden av hur de två sexanklagade männen tilldelas ett av USA:s mest prestigefyllda jobb – såväl 1991 som 2018 – sätter avtryck hos många amerikaner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons