Annons

Tomas Lundin:Europa lättat – men räkna inte ut högerpopulisterna

Europa drar återigen en lättnadens suck. Högerpopulisterna i Österrike, Nederländerna, Tyskland och nu Frankrike tar inte över. Men å andra sidan – de är förmodligen starkare än någonsin och inget tyder på att de kommer att försvinna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Michel Euler/APBild 1 av 1
Foto: Michel Euler/APBild 1 av 1
Foto: Michel Euler/AP

De ”goda krafterna” slöt på söndagen upp bakom Macron och öppnade för dennes seger.

BONN Jubel i Bryssel och i flertalet europeiska huvudstäder. I stället för en seger för Marine Le Pen och i stället för en EU-politikens härdsmälta vinner i Frankrike EU-entusiasten, reformpolitikerna och Tysklandsvännen Emmanuel Macron.

De ”goda krafterna”, alla som ville förhindra en högerpopulismens dunderseger i det europeiska hjärtlandet Frankrike, slöt upp bakom Macron och öppnade för dennes seger i presidentvalet.

Fast hundraprocentigt övertygande var denna seger ingalunda. Jämförelsen med presidentvalet 2002 visar hur Frankrike och Europa har förändrats. Då fick i första valomgången Jean Marie Le Pen 17 procent och Jacques Chirac 20 procent.

Annons
Annons

I andra valomgången mobiliserade motståndarna till Front National – och valet slutade med 82 procent för Chirac och bara 18 procent för Jean-Marie Le Pen. Chirac fick med andra ord nästan 20 procentenheter mer än Emmanuel Macron.

Det var för 15 år sedan. Sedan dess har Europa förändrats grundläggande. Flyktingkrisen, globaliseringen, de osäkra jobben och känslan av EU och frihandeln är ett eliternas projekt är djup förankrad.

Donald Trumps överraskande seger, brexit-omröstningen och Geert Wilders islamfientliga och invandringskritiska Frihetsparti som blev näst största part i Nederländerna vittnar om denna osäkerhet.

Den hetaste debatten i Nederländerna handlade om kulturell identitet. I mätningar inför valet i mars uppgav 86 procent av de tillfrågade att de var oroade över att traditionella värderingar urholkades. Över hälften ansåg att ”icke-västliga” migranter utgjorde en fara för samhället och den nederländska livsstilen.

I Österrike rasar samma debatt. Där förlorade visserligen i slutet av förra året högerpopulisten Norbert Hofer i andra valomgången av presidentvalet mot EU-vännen och miljöpartisten Alexande Van der Bellen. Också då andades många i Europa ut. Fast det är lätt att glömma att hela 46 procent, nästan varannan, röstade på EU-skeptikern och nationalisten Norbert Hofer.

Landet som ser ut att gå emot trenden är Tyskland. Där noterade högerpopulistiska Alternative für Deutschland på söndagen sin 16 valseger i rak följd. Men siffrorna från delstatsvalet i Schleswig-Holstein är också tillnyktrade för högerpopulisterna. Mindre än 6 procent – det är knappast ett genombrott.

För andra gången i rad, efter delstatsvalet i Saarland, röstade i stället en majoritet av väljarna på Angela Merkels kristdemokratiska CDU. På stabilitet och på pålitlighet.

I andra delar av EU är det protest som regerar. Framför allt i Italien där populisterna i Femstjärnerörelsen leder i opinionsmätningarna. Likaså i Österrike där Frihetspartiet är största parti i pejlingarna. Eller i de nordiska länderna. Eller i Spanien och Grekland där vänsterpopulister som Podemos och Syriza rider på vågen av rädsla och sjudande missnöje.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons