Annons

Janerik Larsson:För vem är han en tillgång?

Tillgång?
Tillgång? Foto: Pablo Martinez Monsivais
Under strecket
Publicerad

Ett helt centralt ord i den amerikanska politiska debatten just nu är ”asset”. Google translate översätter ordet med ”tillgång”.

Jim Comey var chef för FBI mellan 4 september 2013 och 9 maj 2017 då han avskedades av president Trump.

Hans ställföreträdare Andrew McCabe fick gå 16 mars 2018 några dagar innan han skulle gå i pension.

McCabes bok ”The Threat” (Hotet) uppmärksammans nu mycket i amerikanska medier och det är särskilt en sak som är i fokus. McCabe berättar om sin och FBIs misstanke att president Trump är en ”rysk tillgång” (”a Russian asset”).

Inom kort väntas förre FBI-chefen Robert Muellers utredning om den ryska inblandningen i presidentvalrörelsen 2016 bli klar. Därefter återstår en sannolikt omfattande brottsutredning avseende Trump-kampanjen som bedrivs av en åklagare i New York. Som jag förstår det kan den pågå långt efter presidentvalet i november 2020.

Det som gör frågan så svårbedömd är att begreppet ”tillgång” inte nödvändigtvis betyder att Trump anses medvetet gå ryska ärenden utan det kan handla om ett betydligt mera komplicerat förhållande.

I de amerikanska TV-kanalerna spelas nu om och om igen upp Trumps uttalande efter mötet med Vladimir Putin i Helsingfors i juli förra året. Amerikanska medier gjorde då - och nu igen - stor sak över at Trump hävdade att Putin var mer trovärdig än USA:s egna säkerhetstjänster.

New York Times hade nyligen en gedigen genomgång av Trumps attacker mot Muellers utredning som ledde till denna tweet från Trump:

The New York Times reporting is false. They are a true ENEMY OF THE PEOPLE!

Vad som Trump menar är felaktigt är helt oklart. Det enda som Vita huset hävdat är att NYT inte nu senast bett om en kommentar på förhand. Men det stämmer inte enligt NYT.

Detta är artikeln.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons