Annons

Föräldrar till gravt undernärd flicka inför rätta

I dag inleds rättegången mot de två föräldrar som står åtalade för vållande till kroppsskada (grovt brott) på parets gemensamma dotter, född 2017. Arkivbild.
I dag inleds rättegången mot de två föräldrar som står åtalade för vållande till kroppsskada (grovt brott) på parets gemensamma dotter, född 2017. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall

Föräldrarna kom in med flickan till akuten på ett sjukhus i Göteborg. Då var hon undernärd och nära döden. I dag inleds rättegången mot föräldraparet som står åtalade för vållande till kroppsskada på dottern, född 2017.

– Med tanke på flickans ålder kommer jag att tala med åklagaren och jag tror att vi kommer att begära att rättegången ska hållas bakom stängda dörrar, säger den lilla flickans advokat Kristina Löfwall till TT.

TT
Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren skriver i stämningsansökan att föräldrarna har gett sin dotter "bristfällig och ensidig kost" som inte var tillräckligt näringsrik. Flickan hade mycket låg vikt och uppvisade brist på bland annat vitaminer och mineraler i kroppen.

"Flickan var gravt undernärd, vi ser sällan så undernärda barn i Sverige. Jag menar att föräldrarna har varit oaktsamma då de inte gett flickan en fullgod kost och inte låtit sjukvården hälsoundersöka henne sedan hon föddes. När hon kom in till akuten var det enligt läkarna inte långt ifrån att flickan hade dött", skriver kammaråklagare Ximena Bene i ett pressmeddelande.

Hur den lilla flickan mår i dag och hur hon tas om hand är frågor som omgärdas av sekretess.

Annons

– Med tanke på att jag företräder ett litet barn som inte kan ge sitt samtycke har jag tolkat min advokatroll så att jag inte kan lämna ut några uppgifter om flickans situation, säger Kristina Löfwall.

I åtalet skriver åklagaren att brottet bör bedömas som grovt eftersom det innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag. Föräldrarna har bland annat hållit flickan borta från barnavårdscentralen som har till uppgift att utföra hälsoundersökningar.

Mannen åtalas också för ringa narkotikabrott då han olovligen innehaft 20 tramadoltabletter som är narkotikaklassade. I den delen av åtalet erkänner han, i övrigt nekar båda föräldrarna till brott. Föräldrarna har suttit häktade sedan i början på mars.

Rättegången inleds i dag och beräknas ta två till tre rättegångsdagar. Flera i personalen på sjukhuset kommer att höras om flickans tillstånd när hon kom in till sjukhuset, hennes omvårdnad sedan dess och om kontakten med föräldrarna.

TT har sökt föräldrarnas advokater.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons