Annons

Föräldrarnas oro: Får inte bli försenad operation

Treåriga Evelina Persson får vänta på operation – här med mamma Sara och pappa Erik.
Treåriga Evelina Persson får vänta på operation – här med mamma Sara och pappa Erik. Foto: Tomas Oneborg

Köerna riskerar att bli eftersläpande. Materielkrisen på sjukhusen fortsätter och och treåriga Evelina med akuta andningsbesvär har väntat i månader på sin operation.

– Det känns som att operationen inte kommer att bli av, säger mamma Sara Persson.

Under strecket
Publicerad

Evelina Persson tillsammans med mamma Sara.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Bristen på sjukvårdsmateriel fortsätter och sjukvården i fem av landets regioner har lamslagits under veckor. Akademiska sjukhuset i Uppsala har tvingats ställa in flest operationer. Fram till måndagen hade 97 avbokats och nästan hälften bokats om.

I samtal med politiker föreslås det nu att fler leverantörer tas in för att avlasta Apotekstjänst, som inte klarat av att leverera tillräckligt med materiel. Handsprit, sterila handskar och katetrar är några av de artiklar som uteblivit.

På måndagseftermiddagen avgick Apotekstjänst vd, Tomas Hilmo.

Totalt har sjukhus i Dalarna, Uppsala, Örebro, Västmanland och Sörmland drabbats av materielbristen. Tre av regionerna befinner sig i stabsläge och hittills har totalt fem sjukhus infört operationsstopp.

Trots den fortsatta bristen på sjukvårdsmateriel planerar Akademiska sjukhuset för att återuppgå till normal aktivitetsverksamhet redan under tisdagen. Det uppger Mikael Köhler, chefsläkare vid sjukhuset. Även Regions Dalarna upphäver operationsstoppet från och med tisdag.

– Vi är fortfarande i ett läge där mycket är osäkert. Det kan en situation längre fram där vi tvingas ställa in igen, beroende på hur leveransläget utvecklar sig, säger Mikael Köhler.

Annons
Annons

Evelina Persson tillsammans med mamma Sara.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Treåriga Evelina Persson från Örsundsbro i Enköping är en av dem som har en inbokad operation på Akademiska. Hon har ett syndrom som bland annat påverkar storleken på hennes luftvägar, det hindrar henne från att kunna andas normalt.

– Evelina är riktig krigare. Men hon är väldigt trött, tröttare än andra barn och hon väger bara 13 kilo. När hon vill äta så kan hon inte andas för att luftvägarna är för trånga, säger mamma Sara Persson till SvD.

Evelina Persson tillsammans med mamma Sara.
Evelina Persson tillsammans med mamma Sara. Foto: Tomas Oneborg

Evelina Persson har en knapp, så kallad PEG, på magen för att få i sig tillräckligt mycket näring. Andningsproblemen gör också att hon sover dåligt.

– Hon andas knappt på nätterna eftersom hon ligger ner och luftvägarna blir trängre. Vi ligger alltid vakna bredvid henne för att kontrollera att hon andas, säger Sara Persson.

Den inplanerade operation är om två veckor och enligt Sara Persson har dotterns tillstånd ansetts som akut av läkare. På grund av materielbristen oroar sig föräldrarna nu för att operationen ska ställas in.

– Jag är så klart väldigt orolig, det känns som att operationen inte kommer bli av. Evelina har kämpat sedan hon föddes och det är redan dåligt nog att vi än i dag, när hon är tre år, inte fått en operation. Hon påverkas väldigt mycket av det, säger Sara Persson.

Annons
Annons

Vilka operationer som riskerar att ställas in framöver beror enligt Mikael Köhler delvis på hur akut tillståndet hos patienten är, men också hur materielkrävande operationen är.

Även om Akademiska från och med tisdagen förväntas återgå till normal aktivitet varnar han för att det kan bli ytterligare köproblematik ett bra tag framöver.

– Det ser olika ut beroende på vilken verksamhet och vilket organ man opererar. Det kan bli eftersläpande operationer. Vissa operationer är av högre medicinskt behov, då kan det hända att de prioriteras, säger Mikael Köhler.

En försenad operation skulle innebära stora risker för Evelina Persson, enligt mamman.

– Det får bara inte hända. Det är förkylningstider och bara att vara snuvig gör det ännu svårare för Evelina att andas.

Enligt socialminister Lena Hallengren är hennes ansvar är sjukvårdsfrågor på en övergripande nivå, och upphandlingar som sådana är inte hennes sak. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Socialstyrelsen följer dock det som sker.

– Det är förödande för alla de individer som väntar, och en allvarlig situation att det här kan inträffa. Det är viktigt att Socialstyrelsen är den som nu har kontakt och bistår de drabbade och samordnar att materielen på bästa sätt kan komma fram, säger Lena Hallengren i en telefonintervju med SvD.

Vem bär ansvaret i den här frågan?

– Jag är minister, men det är fem regioner som har gjort en upphandling med samma bolag och som tecknat ett avtal där man inte försäkrat sig om att man får de leveranser som man ska ha. Jag tänker inte skuldbelägga leverantör eller beställare men det är uppenbart att ingen annan är inblandad än de här fem regionerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons