Annons

Förbannelser och medeltida graffiti

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ledare | Vykortet

Universitetsstaden Norwich ligger två timmars tågresa nordöst om London med tågbyte i den mer namnkunniga lärdomsstaden Cambridge. Hit reser jag för att hälsa på min dotter, som bor i en stadsdel full av hobbitliknande hus med branta snedtak och vildvuxna trädgårdar. Förra året röstades Norwich fram som den bästa platsen i hela England att bo på.

Norwich har en intressant historia. På 1000-talet var den Englands näst största stad efter London, och det vittnar de imposanta katedralerna, och det gamla slottet, The Castle, fortfarande om. I centrum vimlar det av medeltida gränder med kullerstensbelagda gator och många kyrkor. Av medeltidens 57 kyrkor finns 31 kvar. Här finns en ny kyrka för varje vecka och en ny pub för varje dag på året, påpekar Norwich-borna stolt. Den äldsta puben Adam and Eve dateras från år 1249.

I Norwich Cathedral kan man även betrakta något så ovanligt som medeltida graffiti. Inristat i sten syns bilder på skepp, ansikten, blomliknande cirklar, noter, som man tror härrör från en organist, och även efternamnet Keynsford – som en modern klottersignatur – men skrivet upp och ner. Det har gett upphov till spekulationer. Skrevs det upp och ner från början eller har någon medvetet vänt stenen upp och ner för att kasta en förbannelse över denne Keynsford? Värre förbannelser ägde rum i Norwich under medeltiden. År 1190 utfördes en massaker på stadens samtliga judiska invånare. År 2004 hittades rester efter sjutton av dessa människor, varav elva barn, på platsen för en medeltida brunn. Det har gett upphov till en BBC-serie: History Cold Case.

Några århundraden senare blev Norwich vänligare mot främlingar. Man tog emot holländska, vallonska och flamländska vävare under 1500-talet på flykt undan spanska inkvisitionen. De inhystes i Stranger’s hall från 1500-talet – i dag ett museum i Tudorstil med komplett inredda rum och en stor samling gamla leksaker.

Hur man kommer att behandla främlingar i Norwich efter brexit, om det nu blir någon brexit, är en annan historia. Det får framtiden utvisa.

SUZANNE GOTTFARB är författare och journalist.

suzgott@hotmail.com

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons