Annons

Allsvenska matcher kan vara manipulerade

Matchfixning är ett problem i flera divisioner inom svensk fotboll. Arkivbild.
Matchfixning är ett problem i flera divisioner inom svensk fotboll. Arkivbild. Foto: Andreas Hillergren/TT

47 matcher från allsvenskan till division 3 – varav 19 sannolikt manipulerade i år.

Matchfixning fortsätter att vara ett stort problem i svensk fotboll.

– Jätteallvarligt, säger Johan Claesson, SvFF:s integrity officer.

Under strecket
TT
Publicerad

Svenska fotbollförbundet (SvFF) har en misstankelista på matcher som kan vara föremål för matchfixning. I år har 47 matcher – från allsvenskan till division 3, inklusive tränings- och cupmatcher – granskats enligt en fyrgradig sannolikhetsskala.

19 av dem har bedömts vara sannolikt eller mycket sannolikt manipulerade, vilket SVT var först med att berätta om.

– Så klart jätteallvarligt. Sedan skiljer det inte så mycket mot tidigare år. Det har legat ungefär så här de senaste åren inom svensk fotboll, tyvärr. Vi har utrett något fler matcher i år än tidigare. Men det ser vi snarare har att göra med att vi har mer folk som jobbar med det här, vi får mer tips och information och har ett bättre arbete emot det Johan Claesson, som jobbar med matchfixningsfrågor inom fotbollförbundet, till TT.

Förbundet utreder matcherna på egen hand i så stor utsträckning som möjligt, innan materialet lämnas över till polisen. Enligt SVT har material från ett 15-tal matcher i år vidarebefordrats.

– Det behöver inte vara manipulation av slutresultat i matcher utan det kan också vara delmoment i matcher: Enstaka händelser som varit föremål för misstanke, säger Johan Claesson.

TT: Röda kort?

– Ja, till exempel. Eller straffar, eller hörnor. Olika spelmoment som är spelbara.

Claesson bekräftar att herrarnas allsvenska finns representerad bland de 19 matcherna som är föremål för sannolik, eller mycket sannolik, matchfixning.

– Det är inte ett renodlat problem för lägre divisioner, även om vi har det absolut stora flertalet lägre ner. Det här ett reellt hot även när vi kommer uppåt i divisionerna, det är inget snack om saken, säger han.

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand vill se hårdare tag mot spelbolagen.

– Här kan inte spelbolagens vinstintresse vara viktigare än att säkerställa idrottens och fotbollens integritet. Det kommer vi aldrig acceptera, säger han till SVT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons