Annons

Paradis och utdelning nollar omsättningsstöd

Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild. Foto: Ali Lorstani/TT

Företag som vill ta del av regeringens omställningsstöd får inte ha hemvist i skatteparadis eller dela ut pengar till aktieägare.

En ny brottsrubricering – omställningsstödsbrott – införs också för att stävja missbruk av stödet, uppger finansminister Magdalena Andersson (S) för TT.

Under strecket
Lars Larsson / TT
Publicerad

Regeringen och samarbetspartierna presenterade förslaget om ett omställningsstöd på valborgsmässoafton. Det beräknas resultera i utgifter för staten på 39 miljarder och ska gå till att stödja företag vars omsättning minskat med minst 30 procent under mars och april. Det ska kunna täcka en del av företags fasta kostnader, som hyresavtal och leasingkostnader.

Nu förtydligar regeringen reglerna för stödet.

– Företag som har utdelningar kommer inte att kunna ta del av stödet och vi inför också en helt ny brottsrubricering, omställningsstödsbrott. Om det är grovt kan det ge upp till sex års fängelse, säger Magdalena Andersson.

Något stöd kommer heller inte att gå till företag med hemvist i skatteparadis, enligt de listor med länder som OECD och EU har upprättat.

Magdalena Andersson tillägger att stödet ska gå till "företag i kris, inte till fuskare och fifflare".

Företag som vill ta del av stödet får inte ha gett eller ge utdelning till ägarna under perioden från den 1 mars i år till den 30 juni nästa år.

Eftersom stödet ska täcka omsättningstapp under två månader kan det ju bli så att ett företag haft stora ras under mars och april, men sedan återhämtar sig snabbt. Vill företaget då dela ut pengar måste stödet betalas tillbaka.

Regeringen siktar på att stödet ska gå att söka från och med den 1 juli. Det innebär att pengar för stödmånaderna mars och april kan delas ut tidigast någon gång under andra halvåret i år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons