Annons

Företagen som ställer om under coronakrisen

David Halldén, vd för hotellkedjan Elite Hotels
David Halldén, vd för hotellkedjan Elite Hotels Foto: Lisa Arfwidson

Modeföretag tillverkar skyddskläder, bryggerier gör handsprit och en hotellkedja som ställer om till långtidsboende. Nu ställer företag om – och tillverkar produkter som ska bekämpa corona.

Under strecket
Publicerad

Foajén i Elite Palace Hotel på Sankt Eriksgatan i Stockholm.

Foto: Lisa ArfwidsonBild 1 av 1

1 / 7

Från hotell till långtidsboende

Foajén i Elite Palace Hotel på Sankt Eriksgatan i Stockholm.
Foajén i Elite Palace Hotel på Sankt Eriksgatan i Stockholm. Foto: Lisa Arfwidson

Besöksnäringen står inför en akut kris när resandet minskar till följd av coronaviruset. Elite Hotels med ett 40-tal hotell runt om i landet har tvingats att varsla personal, men ställer nu om för att lösa krisen.

Personer över 70 år och vårdpersonal ska erbjudas rum till självkostnadspris. Rummen kostar 450 kronor per natt och vd David Halldén understryker att det inte handlar om att tjäna pengar:

– Det ger ingen marginal över till vinst. Det täcker inte hyran helt, men det täcker de rörliga kostnaderna. Vi står med väldigt många tomma rum. Det här handlar om att göra något gott för de här målgrupperna och att vi då kan behålla vår personal, säger David Halldén till SvD.

Landsting och sjukhus, och privata vårdföretag har redan varit i kontakt med hotellkedjan. Personal som jobbar långa pass eller som inte kan åka hem till sjuka anhöriga kan få ta in en natt.

– Vi lägger ingen värdering i yrkeskategori. Det får huvudmännen avgöra. Detsamma gäller personer över 70 år. De kanske har en smittrisk i sin hemmiljö eller behöver ha en förändring i sin hemkarantän. Vi ställer inga frågor. Vi erbjuder dem en möjlighet att byta miljö, fortsätter Halldén.

Tillsammans med Blocket tänker hotellkedjan nu även erbjuda så kallade ”long stays”. Det vill säga att personer i behov av boende ska kunna bo på hotellrum i en månad som minst. För att hålla nere kostnaderna städas rummen inte lika ofta.

– Det här handlar från vår sida om att skapa arbete åt våra anställda.  Det finns en dokumenterad bostadsbrist på många orter där vi tror att detta erbjudande kan hjälpa. Vi försöker att hitta nya vägar att få ökad beläggning och samtidigt göra något gott. Vi vill försöka hitta något positivt i det här eländet, säger David Halldén.

Hoppas ni att det kan påverka eran ”goodwill”?

– Jag vet faktiskt inte hur det påverkar vårt varumärke. Vi och hela branschen befinner oss i en oerhört tuff situation. Vårt syfte med att göra detta är ju att kunna behålla så många av våra duktiga medarbetare som möjligt, om vi kan hjälpa andra samtidigt så är det positivt.

Här är fler exempel på företag som ställer om produktionen under coronakrisen:

Annons
Annons

Hygienjätten Essity planerar att tillverka munskydd.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1

2 / 7

Från blöjor till munskydd

Hygienjätten Essity planerar att tillverka munskydd.
Hygienjätten Essity planerar att tillverka munskydd. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hygienjätten Essity planerar att ställa om delar av produktionen och börja tillverka munskydd. Inom ett par veckor kan en av bolagets fabriker i Sverige vara startklar. Sjukvården kommer att ha högsta prioritet, meddelar bolaget.

Essity var tidigare en del av skogsbolaget SCA och tillverkar hygienprodukter som blöjor, tvättlappar och intimvårdsprodukter. Bolaget donerar samtidigt motsvarande 2 miljoner svenska kronor till WHO:s pandemiarbete.

Annons
Annons

Alkoholtillverkare anpassar sin tillverkning för att kunna leverera råvara till handsprit.

Foto: Newscast/TTBild 1 av 1

3 / 7

Från vodka till handsprit

Alkoholtillverkare anpassar sin tillverkning för att kunna leverera råvara till handsprit.
Alkoholtillverkare anpassar sin tillverkning för att kunna leverera råvara till handsprit. Foto: Newscast/TT

I den rådande coronakrisen har alkoholtillverkare anpassat sin tillverkning för att kunna leverera råvara till handsprit.

The Absolut Company, bolaget bakom Vodka-varumärket Absolut, har börjat leverera sprit, huvudingrediensen i handsprit, till de myndigheter som behöver det. Lantmännen Reppe följer Absoluts exempel och styr om produktionen så att västgötska bönders vete blir till handsprit i stället för vodka.

De första spritleveranserna gick från fabriken på tisdagen. Målet är att leverera 700 000 liter råvara till handsprit och desinfektionsmedel som ska gå till hälso- och sjukvården. Spriten utgör cirka 70 procent av den färdiga handspriten.

Annons
Annons

Det brittiska bryggeriet Brewdog har börjat tillverkning av handsprit under namnet ”Punk sanitiser”.

Foto: Brewdog/TTBild 1 av 1

4 / 7

Från Indian Pale Ale till handsprit

Det brittiska bryggeriet Brewdog har börjat tillverkning av handsprit under namnet ”Punk sanitiser”.
Det brittiska bryggeriet Brewdog har börjat tillverkning av handsprit under namnet ”Punk sanitiser”. Foto: Brewdog/TT

Det brittiska bryggeriet Brewdog, känt för bland annat ”Punk Ipa” har börjat tillverkning av handsprit under namnet ”Punk sanitiser”. Bryggeriets grundare, James Watt, uppger att handspriten ska delas ut gratis till organisationer och myndigheter som är i behov av den. Flera andra sprittillverkare, bland annat romproducenten Bacardi och Absolut Vodka-producenten Pernod Ricard, har också meddelat att man kommer att ställa om produktionen för att tillverka råmaterial till framställning av handsprit.

Annons
Annons

5 / 7

Från lyxparfym till handsprit

Inte bara sprittillverkare kan tillverka handsprit. Även lyxmärken som Givenchy och Christian Dior har aviserat att man ska ställa om sin parfymproduktion för att börja tillverka handsprit.

Moderföretaget LVMH, som äger ytterligare en rad lyxmärken, har även uppgett att upparbetade nätverk ska användas för leveranser för att skeppa bland annat munskydd och ansiktsmasker från Asien till Europa.
Även tyska Beiersdorf som bland annat äger Nivea ställer om sin produktionskapacitet för att tillverka handsprit.

Annons
Annons

Flera modekedjor börjar tillverka ansiktsmasker.

Foto: Lucia Sabatelli/TTBild 1 av 1

6 / 7

Från fashion till skyddskläder

Flera modekedjor börjar tillverka ansiktsmasker.
Flera modekedjor börjar tillverka ansiktsmasker. Foto: Lucia Sabatelli/TT

Modehusen Balenciaga och Saint Laurent börjar tillverka ansiktsmasker, meddelar ägarbolaget Kering. Modekoncernen ska dessutom precis som konkurrenten LVMH även använda sitt leveransnätverk för att leverera och donera ansiktsmasker tillverkade i Asien till Europa.

Även den svenska modekedjan H&M planerar att ställa om sin produktionskedja för att börja tillverka skyddsmasker, handskar och skyddsrockar. Det gäller också dess spanska konkurrent Inditex, som bland annat står bakom Zara, Massimo Dutti och Pull&Bear. Företagen har meddelat att de ska beordra sina tillverkare att ställa om och börja tillverka skyddskläder till sjukvården.

Annons
Annons

Kan Tesla-vd:n Elon Musk bidra?

Foto: Susan Walsh/APBild 1 av 1

7 / 7

Från bilar till respiratorer – eller?

Kan Tesla-vd:n Elon Musk bidra?
Kan Tesla-vd:n Elon Musk bidra? Foto: Susan Walsh/AP

Flera industri- och teknikföretag har uppgett att man börjat se över möjligheterna att ställa om sin produktion för att börja tillverka respiratorer, däribland biltillverkare som Tesla, Nissan, Vauxhall, Jaguar Land Rover och McLaren men också flygplanstillverkaren Airbus med flera.

Hittills har det dock visat sig att omställningen är mer komplicerad än vad många hade hoppats på.

Bland annat Tesla-vd:n Elon Musk har uppgett att risken är stor att man inte lyckas få igång sådan produktion i tid och att när den väl kommer igång kan efterfrågan redan ha börjat sjunka.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons