Annons

Företaget har sämst förtroende – flyr Sverige

Mattan har helt dragits undan för ett storbolag. Ett annat, som expanderar kraftigt, fortsätter omfamnas. Sifos mätning av hur svenskarna uppfattar flera välkända företag är dyster läsning för några av landets jättar. Här är de fem bolag som har bäst respektive sämst anseeende.

Under strecket
Publicerad
Foto: TTBild 1 av 1

1 / 11

Foto: TT

Kantar Sifo har identifierat ett flertal huvudfaktorer som påverkar ett företags anseende och kokat ned det till fem frågor som lett till ett indexvärde. Dessa handlar bland annat om människors uppfattning av ett företag, pålitlighet och kvalitet på produkter och tjänster.

42 företag som är välkända och ledande inom sina områden, alternativt uppstickare, har valts ut. Drygt 4 000 personer i åldrarna 18–79 år har intervjuats. Nedan listas de företag med bäst och sämst anseende med förändring av indexvärdet inom parantes.

– Medierna har mycket stor påverkan på bilden av företags anseende, säger Göran Celander, Kantar Sifo.

Topp fem företag med bäst anseende

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

2 / 11

5. Nordic Choice Hotels (+1)

Foto: Henrik Montgomery/TT

Den norska hotellkedjan, med närmare 200 hotell i Norden och Baltikum och som expanderar kraftigt, har fortsatt starkt förtroende och hamnar på en femteplats i listan över de bolag med bäst anseende.

Bolagets frontfigur, hotellmagnaten Petter Stordalen, skrev i januari över ägandet i sitt holdingbolag till sina tre barn, vilket innebär att de rent juridiskt äger Nordic Choice Hotels. Stordalen kommer dock fortsatt ha en styrande roll.

Annons
Annons
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

3 / 11

4. Volvo Cars (-5) och Scania (-2)

Foto: Malin Hoelstad

Både Volvo Cars och Scania faller i Kantar Sifos anseendeindex, men delar ändå på en respektabel fjärdeplats.

Volvo Cars har under den senaste tiden arbetat för en börsintroduktion, men som omgärdats av frågetecken sedan ägaren Li Shufus gjort köpräder i andra bolag.

Scania krävdes hösten 2017 på drygt 8 miljarder kronor av EU-kommissionen för att ha deltagit i en lastbilskartell tillsammans med flera andra europeiska lastbilstillverkare, något de har överklagat.

Annons
Annons
Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1

4 / 11

3. Ica (+4)

Foto: Pontus Lundahl/TT

Svenska matvaruhandels jätte har fortsatt gott anseende. ICA lyckas dessutom stärka sig något jämfört med fjolåret och är uppskattad hos svenskarna, nu på en tredjeplats.

Annons
Annons
Foto: Björn Larsson Rosvall/TTBild 1 av 1

5 / 11

2. AB Volvo (+3)

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sveriges absolut största bolag sett till omsättning stiger en aning i anseendet hos svenskar.

Kinesiska Geely köpte i slutet av 2017 Cevians samtliga aktier i den svenska fordonstillverkaren, en affär som ännu inte är klar då den väntar på godkännande från myndigheter. Frågan kompliceras av att Geely via sin grundare Li Shufu samtidigt köpt in sig i Volvo-konkurrenten Daimler.

Volvo dömdes 2016 till 6,4 miljarder kronor i böter för att ha ingått i en kartell tillsammans med flera andra europeiska lastbilstillverkare under 14 års tid.

Annons
Annons
Foto: Mark Lennihan/APBild 1 av 1

6 / 11

1. Ikea (+6)

Foto: Mark Lennihan/AP

Möbelkungen med säte i Nederländerna toppar listan över de 42 företag som ingår i undersökningen. I en tävling om vilka företag som Sverige förknippas mest med skulle Ikea förmodligen också vinna. Förtroendet för Ikea har stärkts något efter att ha legat jämsides med Volvo Cars i 2017 års undersökning.

Ikeas grundare Ingvar Kamprad avled i januari efter en kort tids sjukdom, 91 år gammal. Nye vd:n Jesper Brodin berättade i en intervju med SvD om de förändringar företaget står inför och faderfigurens bortgång tidigare i år.

Annons
Annons
Foto: Rogelio V. Solis/APBild 1 av 1

7 / 11

Topp fem företag med sämst anseende

5. McDonalds (+3)

Foto: Rogelio V. Solis/AP

Hamburgerkedjan var med för första gången vid fjolårets undersökning. Sedan dess har förtroendet visserligen stigit något, men det är kanske att betrakta som en klen tröst. Svenskarnas förtroende för McDonalds är exempelvis lägre än konkurrenterna Burger King och Max Hamburgare. Det sistnämnda företaget tar sig för övrigt nästan in på en delad femteplats över de mest ansedda bolagen tillsammans med Nordic Choice Hotels.

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1

8 / 11

4. Ericsson (-7) och Vattenfall (+9)

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ericsson och Vattenfall ligger på en delad fjärdeplats i botten av listan.

Den svenska telekomjätten har de senaste åren brottats med dålig lönsamhet och har gått allt annat än bra på börsen. 2017 lämnade 19 000 personer företaget och samtidigt nyanställdes 2 000 personer. Nya nedskrivningar kan vara att vänta.

Medan Ericsson har fallit med sju punkter i undersökningen har Vattenfall tvärtemot ökat i anseende hos svenskarna. Med en ökning på nio punkter i indexet lämnar de fjolårets bottenplats.

Annons
Annons
Foto: Stefan Sjödin, FortumBild 1 av 1

9 / 11

3. Fortum (0)

Foto: Stefan Sjödin, Fortum

Förtroendet för det finska energibolaget är helt oförändrat, men bolaget ligger alltjämt i de nedre delarna av listan.

Annons
Annons
Foto: Bertil Ericson/TTBild 1 av 1

10 / 11

2. Tre (+6)

Foto: Bertil Ericson/TT

Tre stiger med sex punkter i årets index men vad gör det när man ändå ligger näst sist på förtroendelistan.

Mobiloperatören har bland annat haft stora problem med klagomålshantering och har tidigare sagt att de ska bättra sig. Men enligt en mätning av Svenskt Kvalitetsindex (SKI) under hösten 2017, fick Tre näst sämst betyg av nio operatörer. Var femte kund uppgav då att de var beredd att byta operatör inom det närmaste året, vilket är dubbelt så många kunder som snittet inom branschen.

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1

11 / 11

1. Nordea (-23)

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nordea ligger inte bara sämst till vad gäller förtroendeindexet. Banken har dessutom tappat klart mest i anseende av de 42 företag som testats sedan den förra undersökningen, hela 23 punkter. Förtroendeindexet för andra banker som SEB och Swedbank är samtidigt nästan oförändrat sedan 2017.

Sedan planerna att flytta till grannlandet meddelades av den nordiska banken har kunderna fortsatt fly banken i en stadig takt, enligt låneförmedlare. Under stämman i mars blev det klart att huvudkontoret flyttar till Helsingfors. Nu väntar bara ett sista godkännande från Finansinspektionen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons