Annons

Författaren Ulf Stark död

Ulf Stark.
Ulf Stark. Foto: Jessica Gow/TT

Författaren Ulf Stark har avlidit efter en kort tids sjukdom, meddelar hans familj till Dagens Nyheter. Han avled 72 år gammal i sviterna av en cancersjukdom.

– Det är jättesorgligt, säger vännen och illustratören Mati Lepp.

Under strecket
Publicerad

Ulf Stark tillsammans med Astrid Lindgren efter att ha tagit emot Astrid Lindgren-priset 1993.

Foto: Lotta Gren/TT

Författaren diagnostiserades med cancer för två månader sedan och gick bort natten mot tisdagen.

– Själva händelseförloppet var väldigt snabbt. Han har befunnit sig på sjukhus och rehabiliteringshem och kom hem därifrån för tre veckor sedan. Vi hade bestämt att han skulle somna in här hemma i sin egen säng, säger hans fru Janina Orlov till DN.

Stark slog 1984 igenom med ”Dårfinkar och dönickar”och räknas idag som en av Sveriges främsta barn- och ungdomsförfattare med böcker som ”Kan du vissla Johanna?” och den delvis självbiografiska ”Min vän Percys magiska gymnastikskor”.

”Dårfinkar och dönickar” blev tv-serie och även ”Kan du vissla Johanna” blev filmatiserad och visas SVT varje julafton sedan 1994. Stark skrev även manus till filmen ”Tsatski, morsan och polisen”.

Han har genom åren fått ta emot otaliga utmärkelser och priser, bland annat Astrid Lindgren-priset, Deutsche Jugendliteraturpreis, Guldbaggen och Augustpriset. Med sina åtta Augustnomineringar, senast 2016, är Ulf Stark en av dem som nominerats till priset flest gånger.

Annons
Annons

Ulf Stark tillsammans med Astrid Lindgren efter att ha tagit emot Astrid Lindgren-priset 1993.

Foto: Lotta Gren/TT
Ulf Stark tillsammans med Astrid Lindgren efter att ha tagit emot Astrid Lindgren-priset 1993.
Ulf Stark tillsammans med Astrid Lindgren efter att ha tagit emot Astrid Lindgren-priset 1993. Foto: Lotta Gren/TT

Före genombrottet som författare arbetade han med personalfrågor på Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS. Han hade då poeten och den blivande Nobelpristagaren Tomas Tranströmer som kollega. Dessutom var en annan poet, Ragnar Thoursie, under en tid hans chef. Men de diskuterade sällan poesi, berättade Ulf Stark i en söndagsintervju i SvD.

Illustratören Mati Lepp, som arbetat med Stark i flera böcker, känner stor sorg när han får beskedet.

– Det är jättesorgligt och det är svårt att hålla tillbaka tårarna, säger han till TT.

Lepp minns sitt första möte med Stark.

– "Fan Mati, vi måste göra något tillsammans", sade han. Han hade sin arbetslokal väldigt nära min och så gav han mig manuset till "Storebrorsan". Det passade mig så bra, eftersom jag var lillebrorsa.

Ulf Stark växte upp i Stockholmsförorten Stureby och återvänder i flera av sina böcker dit, bland annat i ”Min vän shejken i Stureby”.

”Att rimma är en konst, allt för ofta blir resultatet mer av julklappsrimkaraktär. Men Ulf Stark är en mästare på att både på att flörta med arvet efter Lennart Hellsing och på vers driva berättelsen framåt.” skrev SvD:s Erika Hallhagen 2016 i samband med att boken ”Elmer Kock” kom ut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons