X
Annons
X

Förhandlingen från helvetet – Löfvens sista strid?

Kravlistorna duggar tätt för Stefan Löfven, som står inför sitt livs svåraste uppgift: att bilda en regering som bygger på partier som inte vill veta av varandra. Det är nu det avgörs om han är den mästerförhandlare som det sägas att han är.

Stefan Löfven (S) genomför just nu tuffa förhandlingar med Centerpartiet och Liberalerna.

Foto: Hanna Franzén/TT Bild 1 av 2
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2

Del 1 av 4

Efter reklamen visas:
Mellan raderna REGERINGSFÖRHANDLINGAR PÅGÅR
Stefan Löfven (S) genomför just nu tuffa förhandlingar med Centerpartiet och Liberalerna.
Stefan Löfven (S) genomför just nu tuffa förhandlingar med Centerpartiet och Liberalerna. Foto: Hanna Franzén/TT

Centerpartiet: kräver borgerlig politik

undefined
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Centerledaren Annie Lööf kommer till förhandlingsbordet med krav på att Stefan Löfven ska ”driva en borgerlig politik” och genomföra en lång rad liberala reformer. Bland annat ”kraftigt sänkta marginalskatter, reformerade turordningsregler, en liberalare arbetsrätt och friare hyressättning”.

Annie Lööf har sagt att kravlistan inte är förhandlingsbar och kallat Socialdemokraternas första svar för ”ett skambud”.

Socialdemokraterna måste alltså bryta sina vallöften på punkt efter punkt och genomdriva en politik som medlemmar i den egna partistyrelsen beskriver som ”en dolkstöt rätt in i löntagarnas hjärta”. Annars kommer Centerpartiet att rösta ner Stefan Löfven i statsministeromröstningen.

Minst en av partiledarna – förmodligen båda – behöver vika ner sig för att det ska bli en uppgörelse mellan C och S.

Förhandlingarna förenklas knappast av att Centerpartiet utropade Socialdemokraterna till huvudmotståndare i valet, jämsides med Sverigedemokraterna, och att Annie Lööf tidigare sagt att hon hellre äter upp sin högra sko än blir stödhjul åt S.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Jan Björklund (L).

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Del 2 av 4

Liberalerna: kräver högersväng

Jan Björklund (L).
Jan Björklund (L). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Nästa hinder för Stefan Löfven är Liberalerna – som har lämnat en egen kravlista. Även den är full med reformer som får socialdemokrater att se rött, som slopad värnskatt och utvidgning av rutavdraget.

Partiledaren Jan Björklund menar att Socialdemokraterna måste göra ”en rejäl högersväng” i den ekonomiska politiken för att få Liberalernas hjälp att bilda regering.

Saken är den att Löfven inte är beroende av Liberalernas röster för att vinna en statsministeromröstning, men däremot behöver han partiets stöd för att få igenom budgetförslag i riksdagen.

I dagsläget är Liberalerna pressade av dåliga opinionssiffror och djupt splittrade i frågan om att samarbeta med Socialdemokraterna. Flera tunga företrädare, inklusive partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson, vill stoppa Björklund från att göra upp med Löfven och i stället rösta fram Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

Jan Björklunds mandat gå med på kompromisser är därför starkt begränsat.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Jonas Sjöstedt (V).

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Del 3 av 4

Vänsterpartiet: kräver inflytande

Jonas Sjöstedt (V).
Jonas Sjöstedt (V). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Samtidigt som Stefan Löfven ska försöka få ihop en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna måste han säkra att Vänsterpartiet inte röstar ner honom i statsministeromröstningen.

Hur det ska gå till är minst sagt oklart. Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt har levererat en egen kravlista – som går tvärtemot den politik som C och L kräver – och klargjort att hans parti inte kommer släppa igenom ”en en regering som står till höger om Fredrik Reinfeldts”.

Å andra sidan säger Centerledaren Annie Lööf att det är ”ett absolut krav” att Vänsterpartiet inte får inflytande. Huruvida V deltar i regeringsförhandlingarna eller inte råder det redan oenighet om: Löfven säger bestämt nej, medan Sjöstedt säger lika bestämt ja.

Som den parlamentariska situationen ser ut har Vänsterpartiet makt att stoppa Stefan Löfven från att bilda regering. Däremot behöver en S-ledd regering inte budgetsamarbete med V – så länge man gör det med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Isabella Lövin (MP).

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 4 av 4

Miljöpartiet: kräver ministerposter

Isabella Lövin (MP).
Isabella Lövin (MP). Foto: Tomas Oneborg

Som om det inte är svårt nog att formulera en regeringsförklaring som kan accepteras av såväl Centerpartiet och Liberalerna som Vänsterpartiet så måste Stefan Löfven hantera Miljöpartiet också.

– Vår ingång är att vi kommer rösta rött för varje regering vi inte ingår i, förklarade Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin nyligen.

Det betyder att MP kräver ministerposter för att släppa fram Löfven som statsminister. Och det är ingen hemlighet att framför allt Jan Björklund hellre ser en socialdemokratisk regering utan Miljöpartiets medverkan.

Frågan är också hur många – eller rättare sagt få – statsrådsposter som det gröna fyraprocentspartiet nöjer sig med. Det blir ytterligare en jobbig pusselbit i den stora regeringsförhandlingen, som mycket väl kan vara Löfvens livs svåraste uppgift.

Det är nu det visar sig om Löfven är den mästerförhandlare som det sades att han var när han utsågs till socialdemokratisk partiordförande.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X