Annons

Förläggare: ”Varken staten eller Håkan Lindgren styr

SvD:s skribent Håkan Lindgren, Lionel Shrivers roman ”The Mandibles” och Pelle Andersson  förläggare och vd på Ordfront Förlag.
SvD:s skribent Håkan Lindgren, Lionel Shrivers roman ”The Mandibles” och Pelle Andersson förläggare och vd på Ordfront Förlag. Foto: Lars Pehrson

Förlaget ska ge ut det förläggaren avgör – inte staten, nättroll eller Håkan Lindgren. Särskilt om de inte ens ha bemödat sig om att först läsa boken i fråga. Det skriver Ordfronts vd Pelle Andersson efter Håkan Lindgrens inlägg i SvD.

Under strecket
Publicerad

Pelle Andersson

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Håkan Lindgren har inte läst boken jag inte vill ge ut. Det är inte alls i sin ordning – och jag tycker då att själva debatten blir meningslös. Det är svårt att diskutera principer och slåss om ordet yttrandefrihets verkliga betydelse när den ena parten inte ens bemödar sig om att läsa verket som jag refuserat. Men, men – jag är ju en hygglig person.

Yttrandefriheten bygger på en grundprincip, alla får skriva, säga och uttrycka vilken åsikt de vill och varje förlag, tidningsredaktion eller annan publicist har full frihet att välja vad de vill publicera.

Varje författare har också full frihet att gå vidare med sitt manus till vilket annat förlag som helst och pröva möjligheterna där – även Lionel Shriver. Jag tackade inte nej till hennes författarskap, vilket vissa påstår, utan bara till just denna bok.

Och ja, jag kan ha övertolkat. Och ja, jag kan ha fel. Men det vet ju inte Håkan Lindgren något om.

Dessutom har jag tackat nej till Shriver förut. Utan att någon uppmärksammade det. Och jag läser just nu hennes nyutgivna novellsamling, ”Property”, för att se om vi ska ge ut.

Annons
Annons

Pelle Andersson

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Så inget konstigt i detta.

Jag är också av den bestämda uppfattningen att alla böcker har ett ärende – oavsett om det är en roman, fackbok, debattbok, vetenskaplig skrift eller diktsamling. Jag tyckte ärendet i ”The Mandibles: A family, 2029–2047” var slentrianmässigt kritiskt mot många saker (inte bara muslimer) som jag som förläggare på ett radikalt, anti-rasistiskt, feministiskt och folkbildande förlag håller högt.

Och ja, jag kan ha övertolkat. Och ja, jag kan ha fel. Men det vet ju inte Håkan Lindgren något om. Men jag är gärna överkänslig inför slapp kritik av muslimer – inte islam – utan muslimer.

Jag är kritisk till att staten med riktade medel försöker styra utgivningen, eller Filminstitutets regler om kurser i olika ämnen för att de ska bevilja stöd etcetera.

Jag gömmer mig inte bakom lagar om hets mot folkgrupp eller ärekränkning – för så allvarligt är det inte i romanen. Jag anser att debatten om flyktingar, islam och invandring är helt befängd i Sverige – och i världen. Och jag ville inte spä på med mer slapp kritik av muslimer.

Jag är kritisk till att staten med riktade medel försöker styra utgivningen, eller Filminstitutets regler om kurser i olika ämnen för att de ska bevilja stöd etcetera.

Ordfront förlag bojkottade inte heller Bokmässan, efter moget övervägande. Det är upp till publicisterna att själva avgöra vad de vill ge ut – och vare sig staten, nättroll eller Håkan Lindgren ska bestämma vad Ordfront ger ut för böcker. Det ska bara jag och mina kloka medarbetare bestämma – och vi har för vana att läsa de manus vi ger ut i bokform.

Pelle Andersson

Pelle Andersson är förläggare och vd på Ordfront Förlag.

Pelle Andersson
Pelle Andersson Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons