Annons

Ekonom: Britterna kan krascha sig ur EU

Ekonomer tveksamma till förlängd övergångsperiod efter brexit. Arkivbild.
Ekonomer tveksamma till förlängd övergångsperiod efter brexit. Arkivbild.

Toppmötet i Bryssel slutade i platt fall. Nu talas det i Bryssel om att låta förhandlingarna om framtida relationer mellan EU och Storbritannien ta längre tid.

Men enligt experter är det risk för att man bara skjuter problemen framför sig.

Under strecket
TT
Publicerad

– Det är ett tveeggat verktyg att köpa sig mer tid. Vill man vara negativ kan man säga att man rullar problemen framför sig, säger SEB-ekonomen Daniel Bergvall.

De mer hårdföra brexitanhängarna har redan tidigare sågat idén om att förlänga övergångsperioden.

– I alla frågor som kan tyda på en mjukare approach från Storbritannien har Theresa May ett stort motstånd bland EU-skeptikerna i brittiska parlamentet, så det är en känslig fråga för Storbritannien att säga att man stöder en sådan idé, säger Daniel Bergvall.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, uppfattar ändå att båda parter tror på att ett avtal kommer på plats. Och att det sedan blir en övergångsperiod med fler förhandlingar om framtida handelsrelationer.

– Nu har vi två månader till med ytterligare förhandlingar. I bästa fall får vi då ett avtal för en övergångsperiod och en lång, tvåårig övergångsperiod. Men det börjar bli bråttom.

Samtidigt uppfattar han att både EU och britterna inte tagit höjd för ett annat scenario.

– Vi är nog ganska oförberedda för att britterna kan krascha sig ur EU. Det kan bli många som blir tagna på sängen och är oförberedda.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons