Annons

Förloppet: Från lastbilsstölden till gripandet

Lugnet bröts på några ögonblick. Lastbilen accelererade nedför Drottninggatan och lämnade död och förödelse i spåren. Här är terroristens färdväg från kapningen av lastbilen i centrala Stockholm till gripandet i Märsta fem timmar senare.

Under strecket
Publicerad

Grafik: Alexander Rauscher. Foto: Klas Sabelström

Bild 1 av 1

1 / 6

Maskerad man stjäl lastbilen

Grafik: Alexander Rauscher. Foto: Klas Sabelström
Grafik: Alexander Rauscher. Foto: Klas Sabelström

Fredagens attack inleddes strax före 14.50 vid restaurang Caliente, som ligger på Adolf Fredriks kyrkogata, strax invid Drottninggatan, på Norrmalm i centrala Stockholm. En chaufför från bryggeriet Spendrups lastade av en leverans när en maskerad man hoppade in i lastbilens förarhytt.

Enligt uppgift försökte chauffören stoppa lastbilen genom att ställa sig framför den men fick kasta sig undan för att inte krossas av bilen.

Därefter körde mannen runt två kvarter via Holländargatan och Kammakargatan fram till Drottninggatan där han svängde vänster.

Annons
Annons
Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

2 / 6

Människor flyr från Drottninggatan

Foto: Lars Pehrson

I hörnet Kammakargatan-Drottninggatan börjar vansinnesfärden mot varuhuset Åhlens cirka 600 meter därifrån. Hela denna sträcka är gågata och fotgängarna är alltså helt oförberedda på att möta ett fordon i hög hastighet.

Lastbilen passerar Kungsgatan runt 14.50, och är då knappt halvvägs till Åhlens.

Vid den tidpunkten befinner sig en av SvD:s reportrar på Kungsgatan vid Hötorget, på väg västerut mot Vasagatan. Han möter hundratals människor som springer från Drottninggatan mot Sveavägen. En av dem skriker ”terrorist”.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

3 / 6

Lastbilen kraschar – flera döda

Foto: Tomas Oneborg

Någon minut senare slutar mardrömsfärden när föraren kraschar lastbilen in i Åhlensbyggnaden i hörnet av Drottninggatan-Mäster Samuelsgatan. Vittnen har rapporterat om en oerhört kraftfull smäll.

Bakom sig har mannen, enligt tillgängliga uppgifter, lämnat 4 döda och 15 skadade personer.

Fordonet börjar brinna och enligt polisens uppgifter fanns ”en misstänkt anordning” i bilen.

Klockan 14.53, ungefär samtidigt som lastbilen kör in i byggnaden, får polisen det första larmet om attacken.

Annons
Annons
Foto: Andreas Schyman/TTBild 1 av 1

4 / 6

Flyktvägen – fortfarande oklar

Foto: Andreas Schyman/TT

Det finns fortfarande frågetecken kring förarens flyktväg.

Aftonbladet uppger enligt poliskällor att den misstänkte gärningsmannen flydde från varuhuset Åhléns med Arlanda Express till Arlanda flygplats.

Övervakningskameror uppges visa hur mannen, brännskadad och blodig, tog sig till från T-centralens station till Centralstationen genom att springa längs tunnelbaneperrongen för att sedan gå på Arlanda Express, snabbtåget ut till flygplatsen. Från Arlanda ska han sedan ha tagit en buss till Märsta.

Men dessa uppgifter var sent på lördagskvällen ännu inte bekräftade av polisen.

Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

5 / 6

Vittnen i Märsta: Mannen uppträdde ”märkligt”

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mannen stiger av i Märsta, enligt Aftonbladet sannolikt på Frejgatan, och tar sig till en bensinmack i närheten, Cirkle K. Enligt vittnen hade han spår av blod på sig och även glassplitter samt uppträdde ”märkligt”.

Personer på plats larmade polisen, som grep honom omkring klockan 20 på fredagskvällen.

Annons
Annons
Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1

6 / 6

Den misstänkte 39-åringen grips i Märsta

Foto: Maja Suslin/TT

Strax efter 20.30 på fredagskvällen gick polisen ut med information om att en man gripits i Märsta, samt att hans utseende ska stämma överens med den bild på en person ”av intresse” som polisen visade under presskonferensen tidigare på fredagen.

Mannen bekräftades anhållen klockan 02.00 natten till lördagen, på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. Den anhållne är en 39-årig man från Uzbekistan, skriven på en adress i Hjulsta. Polisen har hittills inte lämnat några uppgifter om mannen har svenskt uppehållstillstånd.

SvD har genom källor kunnat bekräfta mannens identitet. Utdrag ur register visar att han inte har ett svenskt personnummer utan ett så kallat ”samordningsnummer”. Enligt Skatteverket är det en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i landet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons