Annons

Janerik Larsson:Förluster i välfärden

Ja till förluster i välfärden?
Ja till förluster i välfärden? Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

”Föreställningen att vinster i välfärden är det stora problemet dominerar ännu idag det politiska samtalet. Hur illa man än tycker om vinster och privat drift så uppstår dock plusresultaten bara när verksamheterna sköts så väl att de lyckas gå med ett överskott. Dåligt skötta privata aktörer får som regel bära sina egna förluster.

De verksamheter som politikerna själva sköter går dock ibland med många miljoner i förluster, som skattebetalarna får bära. Förlusterna redovisas sällan öppet. I många fall döljs de i årsredovisningarnas tabellbilagor.

I vissa täcks de över genom indirekta subventioner. Är det inte dags att rikta större fokus mot förlusterna i välfärden, och diskutera hur de kan åtgärdas? När tillsätter regeringen en utredning om hur vi kan få bukt med denna aktuella samhällsutmaning?”

Så sammanfattar tekn.dr Nima Sanandaji idag i tidskriften Dagens Samhälle en intressant genomgång av de stora svenska offentligägda sjukhusens ekonomi.

Det är ett viktigt bidrag till en debatt som gått alldeles snett med start i ”Caremaskandalen” 2011.

I dagarna har Håkan Tenelius’ bok ”Välfärdslobbyisten - om Caremadrevet, vårdvinster och demokratins nya utmaningar” (Ekerlids) utkommit.

Den ger andra infallsvinklar på samma debatt, nämligen frågan om hur välfärdsstatens erbjudande ska utformas framöver. Att Tenelius nu i efterhand drar slutsatsen att de privata aktörerna och deras organisationer var för senfärdiga och oförberedda på vad som komma skulle är ingen överraskning för mig.

Däremot är jag en smula fundersam inför medförfattarens analys av lobbying. Om det har jag skrivit en hel del tidigare i anslutning till publiceringen av ”Makt utan mandat. De policyprofessionella i svensk politik”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons