Illustration Staffan Löwstedt
Illustration Staffan Löwstedt

Barnfamiljens bud till au pairen: 1 500 kr i månaden

Svenska familjer bryter öppet mot au pair-reglerna. I annonser kräver de fler arbetstimmar och betalar mindre än tillåtet. Vissa vill att au pairen ska ta hand om mor- och farföräldrar på heltid.

Publicerad

Laga mat, hjälpa till med läxor, tvätta, städa, men även hjälpa till vid fester och resor. Den svenska familjen som har lagt ut annonsen på en au pair-sajt, beskriver utförligt vad de förväntar sig av sin framtida au pair.

Familjen skriver att de bor i ett stort hus i Stockholmsområdet. De har redan en au pair och nu vill de ha en till. Tanken är att de två au pairerna ska ”sköta hushållet” tillsammans.

I annonsen uppger familjen att det handlar om 40 till 45 timmar i veckan och att lönen är förhandlingsbar.

En annan familj söker en ”granny au pair”. På adressen där de bor finns bara vuxna personer skrivna, varav en är över 85 år. Enligt annonsen vill familjen betala 2 800 kronor i månaden för en ”caregiver” – en vårdgivare – under ett års tid.

På Migrationsverkets hemsida går det att läsa att minimiersättningen för en au pair är 3 500 kronor i månaden. En au pair ska som mest utföra 25 timmars barnpassning och lättare hushållsarbete per vecka, samt studera svenska under större del av resten av tiden.

SvD har tidigare avslöjat hur svenska barnfamiljer utnyttjar au pair-systemet för att få billig arbetskraft i hemmet. En rad filippinska au pairer har berättat om sin tillvaro i några av Sveriges rikaste områden.

– Jag är ett hembiträde och en barnflicka på heltid, sa en av kvinnorna SvD pratade med.

För att få reda på hur värdfamiljer resonerar när de bryter mot reglerna har vi gått igenom annonser som har lagts ut på au pair-förmedlingarnas sajter.

Jag tar bort annonsen.

En småbarnsfamilj i södra Sverige vill betala endast 2 100 kronor i månaden, en annan – i en mindre svensk stad – 1 500 kronor i månaden och en egenföretagare i Stockholmsområdet erbjuder så lite som 1 000 kronor i månaden.

Annons

De flesta SvD kontaktar vill inte svara på några frågor och lägger på. Mannen som lagt ut annonsen om en ”granny au pair” nekar till den låga ersättningen.

– Det stämmer inte att vi skrivit 2 800 kronor i månaden. Vi har bara varit inne på den sajten och kollat. Jag tar bort annonsen, säger han.

Pappan i familjen som vill att två au pairer ska sköta hushållet vill först inte prata alls. Det visar sig att flera filippinska medborgare står skrivna på hans adress, tre av dem kom till Sverige som au pairer.

Mannen menar att au pairerna som är folkbokförda på adressen inte bor kvar. Han säger också att tiden som uppges i annonsen, 40 till 45 timmar per vecka, gäller arbetstid och studietid.

SvD har kartlagt personerna på adressen. Flera har inte rätt att vara i Sverige eftersom deras visum gått ut. Trots att mannen först hävdar att de flyttat medger han till slut att en bor kvar. Han säger dock att han inte visste om att personen nu vistas i Sverige illegalt.

Annons

Det är lite mellan er. De flesta är flexibla.

För att ta reda på hur förmedlingarna kommunicerar med familjer som söker au pairer kontaktade SvD flera av dem och utgav sig söka efter au pair-kandidater. Vi frågade bland annat hur man ska få au pairen att arbeta mer än vad regelverket tillåter.

En förmedling, med verksamhet i flera skandinaviska länder, gjorde klart att det inte är tillåtet.

– Enligt reglerna är det 25 timmar i veckan som gäller, sade förmedlaren SvD talade med.

Men en annan förmedling, som har funnits i Sverige under många år, gav andra besked.

– Enligt Migrationsverkets rekommendationer så får de inte jobba mer än 25 timmar per vecka, det vill säga fem timmar per dag, men behöver man extra hjälp kan man alltid prata och komma överens. Det är lite mellan er. De flesta är flexibla, säger kvinnan i telefonluren.

Hon föreslår även att man betalar lite extra om man behöver extra hjälp.

När SvD kontaktar föremedlingen igen och vill ställa frågor om deras verksamhet tar det stopp. Personen som svarar säger att de inte vill tala med journalister. Vi ombeds i stället mejla frågor till dem.

”Värdfamiljen är au pairens uppdragsgivare och vi som förmedlare har endast åtagit oss uppgiften att informera respektive part om gällande lagar, skyldigheter, åtagande och ansvar”, skriver förmedlingen.

Bild 1 av 1