Annons

”Förminska inte hoten mot författarna”

KULTURDEBATT | Högerextrem närvaro i kultursammanhang är inte en fråga om yttrandefrihet utan om säkerhet för Sveriges kulturutövare. Det skriver Lisa Bjurwald, chefredaktör för Författarförbundets tidskrift, i ett svar på Elsa Westerstad som kritiserat beslutet att porta Nya Tider från årets bokmässa.

Under strecket
Publicerad
Fortsätt läsa…

Varför är det så skönt att årets Bokmässa är nazistfri? Det frågar sig Elsa Westerstad (24/9) så aningslöst att man undrar om Svenskan bytt Schibstedhuset mot nya, fräscha lokaler i ett elfenbenstorn. Svaret är självklart: för att författare då slipper hotas och trakasseras på sin egen mässa.

Vi som arbetar för att minska hotbilden mot landets kulturutövare tvingas gång på gång upprepa, att debatten inte handlar om åsikter utan om förföljelse; inte om en vilja att enbart mingla med sina intellektuella kloner, utan om någonting så fundamentalt som rätten att få utföra sitt arbete utan trakasserier.

Det är nästan parodiskt hur svårt det är för många debattörer att lämna den svalt teoretiska diskussionen på de mestadels vita redaktionerna och i stället se extremhögerns råa verklighet.

Förra året berättade en annan författare för oss att högerextremister tidigare ”agerat hotfullt på Bokmässan och fotade mig och störde seminarier jag medverkade i”.

2016 visade en undersökning besvarad av nästan 3 000 medlemmar i Sveriges Författarförbund och Konstnärernas Riksorganisation (KRO) att mer än var tredje svarande hade utsatts för våld, hat eller hot på grund av sitt konstnärskap. Författarförbundet såg sig förra året tvingade att ta fram en särskild handbok, ”Hat & hot. Vem drabbas? Varför? Så skyddar du dig”. Där kan man bland annat läsa följande vittnesmål:

Annons
Annons

”Jag hade skrivit om rasism mot östasiater. Jag fick hot om att jag skulle dö och få stryk. Människor lade ut min adress och nummer på nätet. Jag fick hot på telefon, i brev och på mail. /.../ Under Bokmässan 2016 förföljde några personer mig. De var på alla ställen som jag var på.”

Förra året berättade en annan författare för oss att högerextremister tidigare ”agerat hotfullt på Bokmässan och fotade mig och störde seminarier jag medverkade i”.

Elsa Westerstad är varmt välkommen att intervjua någon av alla de författare vars liv begränsas på högst praktiska plan av hoten...

Högerextrem närvaro i kultursammanhang är inte en fråga om yttrandefrihet utan om säkerhet. Vi talar inte om en grupp akademiker som nöjer sig med att resonera i skrift, utan om ideologiskt drivna aktivister inom en extremrörelse som på riktigt, i det verkliga livet försöker begränsa just yttrandefriheten för Sveriges kulturutövare.

Elsa Westerstad är varmt välkommen att intervjua någon av alla de författare vars liv begränsas på högst praktiska plan av hoten. Vi kan förmedla kontakt.

Lisa Bjurwald
Journalist, författare, granskare av extremhögern samt chefredaktör för Författarförbundets tidskrift Författaren (forfattaren.se)

Efter reklamen visas:
Mellan raderna NYA TIDER STÄNGS UTE FRÅN BOKMÄSSAN
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons