Annons

Göran Eriksson:Även en ny ledare ställs inför dilemmat

Vem blir ny partiledare för Vänsterpartiet efter Jonas Sjöstedt?
Vem blir ny partiledare för Vänsterpartiet efter Jonas Sjöstedt? Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledarskiftet i Vänsterpartiet ökar osäkerheten för regeringen Löfven. Men också en radikal och hårdför partiledare skulle till sist ställas inför det eviga V-dilemmat: vore det bättre med en högerregering?

Under strecket
Publicerad
Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT Bild 1 av 1

”Det Vänsterparti jag känner låter sig inte förödmjukas”, skrev den förre V-ledaren Lars Ohly i SvD i januari förra året, och visade därmed att han inte kände partiet särskilt väl.

För bara några dagar senare skulle Vänsterpartiets riksdagsledamöter släppa fram en S-MP-regering. Den skulle regera på ett program som förhandlats fram med Centern och Liberalerna. Ett program med en mycket tydlig borgerlig prägel, som skattesänkningar för höginkomsttagare, reformerad arbetsrätt och privatisering av Arbetsförmedlingen.

Men januariavtalet innehöll dessutom den så kallade förnedringsklausulen, formulerad som att ”Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”.

Något inflytande hade de fyra januaripartierna aldrig tänkt ge Vänsterpartiet, och förnedringsklausulen var egentligen en ganska onödig markering av detta. Men särskilt Centerpartiet ville markera att man var lika hård mot partier på den vänstra kanten, som mot partier på den högra.

Helt riskfri var klausulen kanske inte. Socialdemokraterna hade visserligen en gedigen vana av att behandla Vänsterpartiet som dörrmatta, men var det verkligen klokt att skryta om det?

Annons
Annons
Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT Bild 1 av 1

Skulle inte Vänsterpartiet förlora all sin politiska trovärdighet om man tuggade i sig förnedringsklausulen? Kunde inte den där formuleringen nästan tvinga Vänsterpartiet att stoppa regeringen Löfven?

Svaret på den sista frågan visade sig alltså vara nej. Vänsterpartiet lät sig förödmjukas, precis som januaripartierna kallt hade räknat med.

Att Vänsterpartiet inte fäller en socialdemokratisk regering betraktas inom socialdemokratin som något av en svensk politisk naturlag. Skälet är att det skulle kunna leda till en högerregering i stället, vilket ur Vänsterpartiets perspektiv vore värre.

Varje S-regering blir med det synsättet ett erbjudande som Vänsterpartiet inte kan tacka nej till. Vänsterpartisterna avskyr förstås argumentet, eftersom det tillåter Socialdemokraterna att trampa på dem.

Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT

Som svar brukar man därför peka på att partiet faktiskt fällde en S-regering 1990, som hade lagt fram förslag om strejk- och lönestopp. Men den gången ledde det inte till en högerregering, bara till att regeringen Carlsson kom tillbaka.

Så den klassiska frågan är väl fortfarande obesvarad: skulle Vänsterpartiet verkligen fälla en S-ledd regering – om det innebär att Sverige i stället får en borgerlig regering?

Alla som vill bli V-ledare efter Jonas Sjöstedt kommer nu att lova att inte huka sig för Socialdemokraterna.

Men också en radikal ny vänsterledare, som vill sätta hårt mot hårt, skulle tvingas ta hänsyn till det här dilemmat – som numera är uppdaterat med ett nytt högerspöke.

Frågan som Socialdemokraterna kommer att formulera den lyder numera så här: Är Vänsterpartiet berett att släppa fram en borgerlig regering med stöd av Sverigedemokraterna?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons