Annons

AskaFörödande vackert när dansen tar över Hallen

Louise Perming och Oskar Landström i ”Aska”.
Louise Perming och Oskar Landström i ”Aska”. Foto: Pavle Heidler

Stockholms fria dansscen har fått nya arenor i Farsta, där Telestaden växer fram. I Hallen kan man nu se Cristina Capriolis vackra installation ”Aska” och i veckan blir det även Dansmässa här.

Under strecket
Publicerad

Oskar Landström i ”Aska” som dansas under ett stort uppspänt tygtak .

Foto: Pavle Heidler

Aska

Genre
Dans
Medverkande
Louise Perming, Oskar Landström
Var
Hallen, Mårbackagatan 11, Farsta
Koreografi
Cristina Caprioli

Musik: Pan Sonic. Ljus: Thomas Zamolo. Ljud: Yoann Durant

Att förvandla en stor gymnastiksal till en dansstudio och samtidigt få det till en inbjudande och spännande scen är inte det enklaste. Men med ljus, ljud och en koreografi som tar platsen i besittning och verkligen vill utnyttja rummets potential kan man som i Cristina Capriolis ”Aska” komma långt.

En stor uppspänd vit duk sänker delvis takhöjden och blir till ett mobilt innertak som får rummet att kännas större än vad det är, när man bara kan ana hur högt till taket det egentligen är. För i ”Aska” är tomheten eller om man vill den omgivande rymden en viktig beståndsdel när verket presenteras i den över 600 kvadratmeter stora salen, som från början var idrottshall för anställda vid Televerket.

Tillsammans med dansarna Louise Perming och Oskar Landström har Caprioli skapat ett lika stillsamt som suggestivt verk som under november kommer att framföras i flera olika versioner. Bland annat som konserten ”Ashes to sound” och som installation och workshop under namnet ”utspridd aska”. Men även själva föreställningen ”Aska” är som en drygt 40 minuter lång installation som publiken kan röra sig fritt runt. För att hitta nya vinklar och för att komma närmare de båda dansarna allteftersom de förflyttar sig i den stora salen.

Annons
Annons

Oskar Landström i ”Aska” som dansas under ett stort uppspänt tygtak .

Foto: Pavle Heidler
Oskar Landström i ”Aska” som dansas under ett stort uppspänt tygtak .
Oskar Landström i ”Aska” som dansas under ett stort uppspänt tygtak . Foto: Pavle Heidler

Man kan beskriva ”Aska” som en koreografisk installation som samlar på bilder eller på de visuella situationer som uppstår när den sparsmakade ljussättningen, den knastriga elektronmusiken och Louise Permings och Oskar Landströms rörelser samverkar i och genom rummet. Resultatet är bitvis nästan förödande vackert när allting koncentreras i en sekvens, situation eller i en bild.

Nu är inte ”Aska” det första verket som satts upp i Hallen och i de närliggande lokalerna sedan Cristina Caprioli och ccap i våras flyttade in i med ett treårskontrakt, men det är det första helt nya verket av henne här.

Nu i veckan (den 5–6 november) kommer några av föreställningarna som ingår Danscentrums Dansmässa att visas i Hallen, som Anja Arnquists och Madeleine Lindhs ”Web”. Och hos grannen, produktionshuset Site, ges ”Radio III” av Zoë Poluch, Hanako Hoshimi-Caines och Elisa Harkins samt Shiraz Amars ”Breath of the wild”. Både Hallen och Site ligger i den så kallade Telestaden som enligt planerna ska förvandla det tidigare kontors- och industriområdet till en ny stadsdel i Farsta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons