Annons

Jesper Sundén:En lättnad – trots den fruktansvärda förödelsen

Förödelsen var stor efter explosionen i Beiruts hamn på tisdagskvällen.
Förödelsen var stor efter explosionen i Beiruts hamn på tisdagskvällen. Foto: Hassan Ammar/AP

Skräcken åter. Bilderna av förödelsen i Beirut väcker liv i onda minnen från stadens historia. Nu sprids rykten och rädsla i ”Mellanösterns Paris”. Men mycket talar för att explosionen inte är början på ett nytt krig.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Heta sommareftermiddagar söker sig många Beirutbor ner mot vattnet. Promenerar längs cornichen, låter sig svalkas av havsbrisen, tar en kaffe eller en juice på caféerna vid havet. Där är det lättare att andas och att slappna av. Där finns ro.

Men på tisdagen slets den illusionen sönder av en väldig explosion i Beiruts hamn, som hördes ända till Cypern, 200 kilometer därifrån. På filmklipp kan man se först en mindre explosion, som sedan övergår i ett gigantiskt eld- och rökmoln när en intilliggande byggnad exploderar och skakar de intilliggande kvarteren. Minst 100 personer dödades och tusentals skadades.

Förödelsen efteråt var stor längs de många fina, nyrenoverande gatorna och köpkvarteren. Förstörda byggnader och bilar. Skadade människor. Glassplitter överallt. Explosionen sägs ha åstadkommit skador inom en mils omkrets från hamnen.

Scenerna påminner om det som var vardag under de mörka åren i den vackra stadens historia. Så som det var mellan 1975 och 1990 då inbördeskriget härjade staden. Eller under 2006 års krig mellan Israel och Hizbollah-milisen, då Israel vräkte bomber över Beirut.

Annons
Annons

Snabbt var också ryktesspridningen igång om att explosionen hade samband med de nyligen uppblossade spänningarna mellan Israel och Hizbollah, efter att israeliskt flyg dödat en Hizbollah-officer i Syrien och Hizbollah-soldater ska ha tagit sig in i Israel.

Vissa påstod att Israel bombat ett av Hizbollahs hemliga vapenlager i hamnen, vilket inte vore alltför osannolikt, men både Israel och Hizbollah förnekade kategoriskt detta.

Det mesta talar för att det är som den libanesiska säkerhetstjänstens säger – att explosionen orsakades av en brand i ett lager av högexplosiva ämnen, bland annat ammoniumnitrat, i Beiruts hamn. Ämnena ska ha konfiskerats från olika fartyg.

Stämmer det skulle det trots den fruktansvärda förödelsen och de många döda ändå innebära en lättnad, för då är explosionen inte början på ett nytt krig.

Men på längre sikt ser det värre ut. Den förstörelse av stora delar av Beiruts hamn som explosionen orsakade innebär ett hårt slag för både stadens och hela landets invånare.

De lider redan av den svåra ekonomiska kris som Libanon befinner sig och som förvärrats av corona-epidemin. Brist på matvaror, mediciner och sjukvårdsmateriel är redan en realitet och med landets viktigaste hamn i spillror riskerar den humanitära krisen att förvärras rejält.

Det innebär att framtiden ser ganska mörk ut. Libanons regering har än så länge inte lyckats något vidare med att hantera problemen. I måndags avgick landets utrikesminister i protest mot dess handlingsförlamning, på tisdagen stormades energidepartementet av demonstranter. Krisen kan ge upphov till skärpta konflikter.

Nu väntar en svår tid, men historiskt har Beirut alltid lyckats resa sig ur svårigheterna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons