Annons

Försäljningen av rådiamanter ökar

Diamantjätten De Beers sålde vid den tredje av årets tio planerade försäljningar rådiamanter för 660 miljoner dollar. Det innebär en fortsatt ökning av försäljningen efter de rekordlåga siffrorna i slutet av 2015.

Under strecket
Direkt
Publicerad
Foto: Martial Trezzini/APBild 1 av 1
Foto: Martial Trezzini/APBild 1 av 1
Foto: Martial Trezzini/AP

"Hittills under 2016 har efterfrågan på rådiamanter varit väsentligt starkare än vad vi upplevde under slutet av 2015, i takt med att de åtgärder branschen vidtagit har fått en positiv effekt", kommenterar vd Philippe Mellier på bolagets hemsida.

De Beers hänvisar till fortsatt stabilitet i pris- och försäljningsutvecklingen för slipade diamanter, som sägs ha lagt grunden för en "skapligt positiv" miljö även för råvaruefterfrågan under årets tredje försäljningscykel.

Helt är faran dock inte över, varnar bolaget, som påminner om att sommaren normalt är en säsongsmässigt svagare period och att det är lämpligt att vara fortsatt försiktig.

De Beers sålde vid fjolårets näst sist försäljning rådiamanter för rekordlåga 70 miljoner dollar, vilket följdes av 248 miljoner dollar vid det allra sista tillfället 2015. Vid den första försäljningen 2016 såldes diamanter för 545 miljoner dollar och vid den andra för 617 miljoner.

Priserna på rådiamanter föll omkring 15 procent under 2015 och flera bedömare räknade med ett kämpigt första halvår under 2016. Marknaden har dock varit väsentligt starkare än väntat.

En förklaring till den stabilare marknaden är att De Beers och Alrosa, den andra giganten i marknaden, har begränsat utbudet när efterfrågan sviktat.

Lucara Diamond håller på onsdag 13 april sin första försäljning av stora och ovanliga rådiamanter för året.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons