Annons

De kan bli Clintons vicepresidentkandidat

Den snart korade presidentkandidaten Hillary Clinton har hållit sig undan rampljuset under ett par dagar för att syna tänkbara vicepresidentkandidater öga mot öga. Tillkännagivandet tros komma vid ett kampanjmöte i viktiga swingstaten Florida på fredagen eller lördagen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 1

1 / 10

Foto: Andrew Harnik/AP

WASHINGTON Vänsterdemokrater som vädrat morgonluft hela detta valår har gett upp drömmen om en vicepresident Bernie Sanders – men hoppas fortfarande att Hillary Clinton kommer att våga ta steget och utse Elizabeth Warren.

Även om Clinton tagit in ett par av den långlivade rivalen Sanders idéer i sitt program är hans förslag alltför radikala för valet i november. Men mot Warren talar att det vore väl djärvt med en kvinna till för den försiktiga Clinton. Warren är också en mer entusiasmerande kampanjpolitiker än Clinton som sedan levt länge i skuggan av skickliga Bill Clinton och Barack Obama.

Alternativen på Clintons lista är både många och mångfacetterade. Folk som gillar att slå vad skulle nog satsa en slant på Tim Kaine eller den relativt unge Julian Castro med latinobakgrund. Alternativt tro på spekulationerna om att hon vill ha en man med militär bakgrund.

Flera personer nämns men Hillary Clinton har inte knystat något om vem hon lutar åt.

Skrolla ner för att se vilka som kan bli Clintons vicepresidentkandidat:

Annons
Annons
Foto: Lauren Victoria Burke/APBild 1 av 1

2 / 10

Foto: Lauren Victoria Burke/AP

Cory Booker – senator från New Jersey

Afro-amerikan, synlig under Republikanernas konvent som talesman. Ingår i de mer etniska övervägandena, svarta, latinos, kvinnor, det vill säga väljargrupper som ingår i den demokratiska koalitionen.

Annons
Annons
Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 1

3 / 10

Foto: Andrew Harnik/AP

Sherrod Brown – senator från stora swingstaten Ohio

Mångårig kritiker av de ifrågasatta frihandelsavtal som kan tilltala missnöjda väljare i det så kallade rostbältet som varit tongivande hela valåret. Kompakt stöd från fackliga organisationer men kanske inte från mittenkrafterna.

Annons
Annons
Foto: Eric Gay/APBild 1 av 1

4 / 10

Foto: Eric Gay/AP

Julian Castro – bostadsminister i Obamaregeringen

Stjärnskott i partiet tillsammans med sin tvillingbror Joaquin som sitter i representanthuset. Från Texas där Demokraterna hyser hopp om ökat stöd – någon gång i framtiden.

Annons
Annons
Foto: Manuel Balce Ceneta/APBild 1 av 1

5 / 10

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

Tim Kaine – senator från Virginia

Många politiska uppdrag i denna delstat med allt fler Demokrater. Talar spanska. Lågmäld. Jordnära. Har själv sagt att han är ”tråkig”. Katolik med moraliska förbehåll när det gäller abort och dödsstraff. Mer av mittendemokrat.

Annons
Annons
Foto: Nati Harnik/APBild 1 av 1

6 / 10

Foto: Nati Harnik/AP

Tom Perez – arbetsmarknadsminister i Obamaregeringen

Jurist. Delstatspolitiker i Maryland. Kämpat för fackliga och medborgerliga rättigheter. Tillhör vänsterflygeln.

Annons
Annons
Foto: Bertil Ericson/APBild 1 av 1

7 / 10

Foto: Bertil Ericson/AP

James Stavridis - pensionerad amiral

Var Natobefälhavare mellan 2009 och 2013. Stod nära Clinton när hon var utrikesminister. Har skojat att ”Stavridis är för svårt att uttala och får inte plats på kampanjmärken”.

Annons
Annons
Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 1

8 / 10

Foto: Carolyn Kaster/AP

Tom Vilsack - jordbruksminister sedan 2009

Från Iowa i Mellanvästern, delstat med de i år viktiga vita männen. Parhäst med presidenthustrun Michelle Obama i kampen för bättre skolmat.

Annons
Annons
Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1

9 / 10

Foto: Evan Vucci/AP

Elizabeth Warren – senator från Massachusetts

Har ett förflutet om professor i juridik och kritiker av finanssektorn. 67 år gammal. Valdes in i senaten 2012. Entusiasmerande talare. Gått i klinch med Trump på twitter.

Annons
Annons

Deval Patrick.

Foto: Matt Rourke/APBild 1 av 1

10 / 10

Deval Patrick.
Deval Patrick. Foto: Matt Rourke/AP

I övrigt talas det om om afro-amerikanen Deval Patrick som tidigare varit guvernör i Massachusetts och Coloradoguvernören John Hickenlooper. Xavier Becerra, kongressledamot från Kalifornien har öppet sagt att han vill ha posten. Ett plus för Becerra är att han verkat för en invandringsreform och sålunda kan tilltala latinoväljare, ett minus att Demokraterna kan räkna in Kalifornien utan en vp som lockbete.

Det som talar emot ovan nämnda Kaine och Brown är att de sitter i senaten och att Republikanerna i så fall skulle kunna få chansen att besätta den vakans som uppstår.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons